Gyümölcsfákat ültetnek Koppenhága utcáin, amikről bárki ingyen fogyaszthat

Hirdetés

Koppenhága utcáin nemsokára egészséges és friss gyümölcsöket is fogyaszthatnak az ott közlekedők, ráadásul ingyen. Egy, a közelmúltban lezajlott szavazás után Dánia fővárosa úgy határozott, hogy az egész városban gyümölcsfákat telepítenek, melyek terméseit bárki ingyen elfogyaszthatja.

A tervek szerint templomkertekben, parkokban, játszótereken és sportlétesítményekben ültetnek majd gyümölcs- és bogyós bokrokat és fákat: a szederbokroktól kezdve az almafákig.

A közösségi városi gyümölcs egy fiatal hölgy, Astrid Aller ötlete, aki a koppenhágai szocialista néppárt képviselője.

Hirdetés

A város mindannyiunk tulajdona. Azt akarjuk, hogy ez a közös tulajdonban lévő terület olyasmi legyen, amelyet az emberek is használhatnak, kölcsönhatásba léphetnek velük – nyilatkozta a fiatal politikus.

Aller szerint azért van szükség a közösségi gyümölcsfákra, mert sok nagyvárosban élő gyermek soha sem látott testközelből kertet, nem tudják, hogyan érik a gyümölcs, milyen azt a fáról leszakítva enni.

Az ingyenes gyümölcsfák ötlete szorosan kapcsolódik azzal a skandináv országokban egyre erősödő mozgalommal, amely a helyben megtermelt ételek fogyasztását hangsúlyozza. A helyi alapanyagokra összpontosító kulináris stílus arra ösztönöz, hogy amennyire csak lehet élelmünket magunk, közvetlen környezetünkből gyűjtsük össze. Ez a szemlélet egyre erősebb Dániában is.

A “Vild Mad” (vad élelem) néven Dániában már elérhető egy alkalmazást, amely segít felfedezni a dán tájakon milyen vadon növő, ehető növényekre bukkanhatunk. Az alkalmazás például olyan vadételek receptjeit is javasolja, amelyek ismeretlenek lehetnek az otthoni szakácsok számára, annak ellenére is, hogy az összetevői a városlakók közvetlen közelében nőnek.

Hirdetés

Koppenhágában nem mindenki lelkesedik az ötletért

Néhányan attól tartanak, hogy a fák gyümölcsei a kerékpárutakon rothadni kezdenek, megszállják a darazsak, mások szerint a fák gondozása költséges mulatság lesz.

Aller szerint azonban lehet a helyzetet intelligensen kezelni. A gyümölcsfákat nem kell az utak szélére vagy közvetlenül a járdák mellé ültetni, lehet azokat a parkokba is, ahol a lehulló termés senkit sem zavar. A darazsak jelenléte pedig természetes velejárója a gyümölcsfáknak: valamit valamiért.

A költségekkel kapcsolatos aggályok megoldása érdekében Aller őshonos fajták ültetését javasolja, mint amilyeneket a Vild Mad alkalmazáson a környező erdőkben találnak: almát, szedret, bodzát és bogyós gyümölcsöket.

A fiatal koppenhágai képviselő attól sem riad meg, hogy egyesek majd biztos visszaélnek a lehetőséggel, és maguk javára leszedik az összes termést, és értékesíteni próbálják. Szerinte erre nem vetemednek majd a koppenhágiaiak, mert megértik az ügy fontosságát és jelentőségét.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Hirdetés

Hozzászólások: