György István: Magyarország egyre erősebb védettséggel néz a járvány harmadik hulláma elé

Hirdetés

Magyarország egyre erősebb védettséggel néz a járvány harmadik hulláma elé: a lakosság átoltottsága már az európai uniós átlag felett van, és a héten több mint 800 ezerre nőhet a beoltottak száma – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Hirdetés

György István, aki egyben az oltási munkacsoport vezetője is, beszámolt arról, hogy a múlt heti több mint 170 ezer első- és második körös oltással már 457 ezernél is többen kapták meg az oltást, közülük mintegy 206 ezren a második vakcinát is.
Utalt arra, hogy az emberek beoltása az oltási rendnek megfelelően zajlik, ütemét a rendelkezésre álló vakcina mennyisége és típusa határozza meg. Az egészségügyben dolgozók beoltása gyakorlatilag megtörtént, megyénként néhány százan lehetnek, akik még nem kapták meg a vakcinát, igényüket továbbra is jelezhetik a megyei kórházaknak.
Az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények lakóinak, dolgozóinak beoltása is megtörtént, több mint 84 ezren kaptak oltást, közülük 77 ezer embernek a második adagot is beadták – közölte György István, hozzátéve, hogy akik nem kértek oltást, meggondolhatják magukat, ezt az intézményvezetőknek kell jelezniük.
Az államtitkár kiemelte, hogy továbbra is két nagy kockázati csoport kampányszerű beoltása folyik párhuzamosan: a regisztrált legidősebbeké a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, valamint a 18-59 éves regisztrált krónikus betegeké.
“Ennek a két kockázati csoportnak az oltása az e heti oltási terv szerint folytatódik, hiszen mindenképpen az a cél, hogy a regisztrált legidősebbek és a krónikus betegek is oltást kapjanak, ők vannak leginkább kitéve a koronavírus súlyos, akár halálos szövődményeinek” – fogalmazott.
György István hangsúlyozta, a következő napokban “hatalmas lépést tudunk tenni az oltásban” a kínai vakcinának köszönhetően. A Sinopharm oltóanyagával megrakott teherautók kedd hajnalban elindultak Budapestről a kormányhivatalokba, onnan az oltóanyagok háziorvosokhoz kerülnek.
“Most először minden háziorvosnak jut a vakcinából, átlagosan praxisonként 55 embert tudnak beoltani” – közölte. Hozzáfűzte, azt kérik a háziorvosoktól, hogy még mindig a regisztrált legidősebbeket oltsák be ezzel, hiszen olyan, könnyen kezelhető vakcináról van szó, amelyet az idősek akár az otthonukban is megkaphatnak, ha azt elhagyni nem tudják.

György István jelezte: a következő napokban a háziorvosok 275 ezer regisztrált idős embert tudnak beoltani a kínai Sinopharm és 41 750 hatvan év alatti krónikus beteget az AstraZeneca készítményével, a kórházi oltópontokon pedig 52 ezer regisztrált idős ember kaphatja meg a Pfizer vakcináját.
“Ez 368 ezer ember oltását jelenti, de ehhez az szükséges, hogy a behívottak el is menjenek az oltásra” – mutatott rá. Kiemelte, hogy a héten 25 ezer második oltás is esedékes.
Az államtitkár kitért arra, hogy a héten 25-ről 66-ra növelték a központi oltópontok számát. Arra kérte az ezekre oltásra behívottakat, hogy pontosan a megadott időpontban érkezzenek. Helyenként ugyanis nagyobb tömeget, várakozást eredményez, hogy egyes berendeltek egy-másfél órával korábban jönnek.
György István arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra, továbbá a jelentkezésben segítse idős, beteg hozzátartozóit. Regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/
“Mindenki, aki regisztrált, sorra fog kerülni, a háziorvosok hetente frissülő listából dolgoznak, ők azok, akik értesítik az oltandókat, kérjük mindenki türelmét” – mondta.

Hirdetés

Közölte, hogy a háziorvosok adminisztratív segítséget fognak kapni a beoltandók behívásához, ehhez valamennyi önkormányzat polgármesterét megkeresik.
Az államtitkár azt hangoztatta, hogy az oltás életet menthet, a Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike biztonságos, képes védettséget adni a vírusfertőzés ellen, “minden ezzel ellentétes híreszteléssel szemben ez a keleti vakcinákra is igaz”.
“A jó oltás az, ami már a vállunkban van” – idézte az államtitkár Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, aki a napokban kapta meg a védőoltást.
Az államtitkár kiemelte, a védőoltásnak nagy szerepe van a védekezésben azért is, mert Magyarországon is megjelent és közösségben terjed a koronavírus brit mutációja, amely több embert képes megfertőzni és így többen szorulnak kórházi kezelésre.
György István végezetül köszönetet mondott azoknak, akik bármilyen formában segítik az oltási folyamat zökkenőmentes lebonyolítását.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: