Gyógyszerek nélkül pusztítja el a rákos sejteket egy kísérleti fázisban lévő rákkezelés

Hirdetés

Az eljárás azok számára jelenthetne reményt, akiknél a hagyományos rákkezelések, például a kemoterápia nem hatásos.

Gyógyszer használata nélkül, trójai faló megoldással lehetne gyógyítani a rákos betegeket egy kísérleti fázisban lévő rákkezeléssel – írja a Sciene Alert egy Szingapúrban végzett tanulmány alapján.

Az eljárás kulcsa egy nanorészecske, amely az úgynevezett L-fenilalanin nevű aminosavban található. Ez a fehérjéket alkotó aminosavak egyike, amely az elfogyasztott húsból és tejtermékekből kerül be a szervezetbe. A kezelés azért koncentrál erre, mert ez az egyik olyan sav, amelyre a rákos sejtek támaszkodnak.

A benne található Nano-pPAAM nevű nanorészecske azonban képes arra, hogy jótékony aminosavként tekintsenek rá a rákos sejtek, amiket aztán arra kényszerít, hogy elpusztítsák saját magukat. Az egereken végzett teszten bebizonyosodott, hogy így specifikusan és hatékonyan lehet megsemmisíteni a rákos sejteket úgy, hogy a körülöttük lévő egészséges sejtek épek maradnak.

Hirdetés

Dalton Tay, a szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósa szerint a kezelés kulcsa az, hogy ezt a nanoanyagot nem gyógyszerhordozóként, hanem gyógyszerként alkalmazzák. Elmondta, hogy a Nano-pPAAM rák-szelektív és pusztító tulajdonságainak aktiválásához semmilyen külső inger nem szükséges, az L-fenilalanin aminosav trójai falóként közelíti meg a rákos sejteket.

A teszteredmények azt mutatják, hogy a nanorészecske a mell- a bőr- és a gyomorrák sejtjeinek kb. 80 százalékát képes elpusztítani – ez nagyjából a jelenlegi kemoterápiás gyógyszerek hatásával ér fel, csak ezzel nincsenek mellékhatások.

Eddig csak laboratóriumi vizsgálatokat végeztek és egereken tesztelték ezt a módszert, ahhoz még további kutatásra van szükség, hogy embereken is kipróbálják, de az ígéretes eredmények miatt a tudósok bizakodóak.

A kezelés legfontosabb előnye az lehet, hogy gyógyszerek nélkül lehetne gyógyítani vele a betegeket. Tan Ern Yu, szingapúri mellrákspecialista szerint

ez azok számára jelenthetne reményt, akiknél a hagyományos rákkezelések, például a kemoterápia nem hatásos.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu


Hirdetés

Hozzászólások: