Gyerekeim kívánságára!! Tudjátok mi ez???

Hirdetés

Talán nincs is olyan, aki ne szeretné ezt az egyszerű, de annál finomabb ételt, amit rengeteg módon elkészíthetünk. Lehet édes, vagy sós, kinek, hogy ízlik. Ma egy nagyon egyszerű receptet mutatunk, a részletességének köszönhetően azok is könnyedén elkészíthetik, akik még soha nem főztek nudlit.

Hozzávalók
1 kg burgonya,
25 dkg liszt,
1 tojás,
1-1,5 dkg só,
10 dkg zsír,
12 dkg finom zsemlemorzsa.

Hirdetés

Elkészítés:
A tésztához lisztes burgonyát használunk. A burgonyát héjában megfőzzük, a főzésnél vigyázzunk, fel ne repedjen, ezért amikor a burgonya puhuláshoz közeledik, a víz nagy részét leszűrjük róla, az edény alján kb. egy ujjnyit hagyva, ennek a gőzében puhuljon meg teljesen a burgonya. Legideálisabb, ha a burgonyát párolóbetétes edényben puhítjuk meg. Egy jó nagy edényben mérsékelt tűzre lefedve vizet teszünk fel. A megfőtt burgonyát megtisztítjuk és forrón egy tálba vagy gyúródeszkára átnyomjuk a burgonyanyomón. Kissé megsózzuk, a só nagyrésze a tészta kifőzéséhez szükséges, a liszttel könnyedén összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, a tésztát is lisztezve, kis-ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 3 cm széles szalagokat vágunk le, melyeket 5 mm szélességű metéltre darabolunk. A metélteket tenyerünk alsó részével a lisztes deszkán megsodorjuk. A megsodrott tésztát kifőzésig lisztezett deszkán helyezzük el egy rétegben. A megforrósított zsírban a morzsát állandó keveréssel világosra pirítjuk. A forrásban levő vizet megsózzuk, és a kisodort tésztát tányérra szedve, állandó keveréssel belefőzzük. Erős tűzön forraljuk, a víz felszínére emelkedő metéltet szűrőkanállal kiszedjük, lecsurgatjuk, a forró, kissé megsózott morzsára dobjuk, pár pillanat múlva óvatosan, rázással összekeverjük.

Hirdetés

Ha a tésztát nem egyszerre főzzük ki, a megpirított morzsát a lábasból vegyük egy tányérra, és a kifőzött tésztával részletekben keverjük össze, így gyorsabban és egyenletesebben eloszthatjuk.

A burgonyametéltet hagymásan is készíthetjük. Ekkor a zsírban egy fej finomra vágott hagymát egész halványra pirítunk, egy kis kávéskanál paprikát oldunk a hagymás zsírban és a kifőzött, lecsurgatott tésztát a hagymás zsírba keverjük. Cukros mákkal leszórva is készíthetjük.

Arra vigyázzunk, hogy a tésztaszűrőbe szedett lecsurgatott tésztát ne azonnal rázzuk; a puha tészta összenyomódik, elveszti az alakját. 1-2 perc múlva rugalmassá válik, ekkor keverjük össze az ízesítő anyaggal. A pirított morzsával ízesített burgonyametélthez gyümölcsízt, porcukrot is adhatunk.

Fotó: Janosne Toth

Forrás: ketkes.com


Hirdetés

Hozzászólások: