Gulyás Gergely: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

Hirdetés

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány péntek délutáni ülése után tartott kormányinfón.

A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi

– fogalmazott a miniszter, utalva a külföldi nyaralásokról behozott fertőzésekre. Mint mondta, a gazdaság zavartalan működésére, az idősek és az iskolások biztonságára is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe véve hoztak döntéseket a határvédelemről a pénteki kormányülésen.

Hirdetés

A tavaszi szabályokhoz képest szigorítanak azon, hogy milyen diplomáciai kivételek lehetnek, a részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd, amin részt vesz Orbán Viktor is.

AMI BIZTOS, HOGY A TRANZITFORGALMAT BIZTOSÍTJÁK, DIPLOMÁCIAI UTAKRA IS LESZ LEHETŐSÉG, ÉS A KATONAI KONVOJOK IS ÁTUTAZHATNAK MAGYARORSZÁGON. A SPORTESEMÉNYEKRE PEDIG KÜLÖN SZABÁLYOKAT HOZNAK MAJD.

Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, nem fizeti ki senki helyett az állam. Gulyás azt is bejelentette, hogy SZEPTEMBER 1-JÉTŐL CSAK A MAGYARORSZÁGON ELVÉGZETT TESZTEKET FOGADJÁK EL, A KÜLFÖLDÖN ELVÉGZETT TESZTEKET NEM.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország a vörös zónába került.

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljának, folytatta Gulyás, és arról is beszámolt, hogy ő azért vehet részt a kormányinfón, mert két negatív koronavírus-tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte a kormányülésen való részvételét. Megjegyezte, a teszteket ő fizette.

Hirdetés

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak. Azért dolgozik a kormány, mondta Gulyás, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni.

A MOST ELFOGADOTT SZABÁLYOK VÁRHATÓAN EGY HÓNAPIG MARADNAK ÉRVÉNYBEN.

Egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mondta Gulyás, mint ahogy kijárási korlátozás se várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják.


Hirdetés

Hozzászólások: