Gulyás Gergely mindent nyilvánosságra hozott : SZEPTEMBER 1-TŐL EZ IS TILOS!!!! >>>

Hirdetés

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok. Elkezdődött a második hullám, és a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok jellemzőek Európa-szerte: mindenütt rohamosan nő a fertőzések száma, így hazánkban is – közölte a pénteki Kormányinfón.

Cikkünk frissült.

A vírus veszélyezteti a gazdaságot, a munkahelyeket és a nyugodt iskolakezdést is – hangsúlyozta Gulyás Gergely, kiemelve: egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolakezdésre készülő gyermekeket és a gazdaság zavartalan működését – hangoztatta.

Hirdetés

A miniszter azt mondta, Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek. Magyarországon is nőtt a fertőzöttek száma, de az ország még így is jobban áll – tette hozzá.

Gulyás Gergely azt is elmondta: tárgyalnak a hitelfizetési moratórium meghosszabbításról, nincs még döntés, de napirenden van a kérdés.

Visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján.

Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel.

A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk

– ismertette.

Közölte: a korábbi szabályoknak megfelelően a katonai konvojok belépése, a humanitárius folyosón való áthaladás még biztosított.

A határok lezárásnak célja, hogy az országon belüli biztonságot biztosítani lehessen, hogy az élet normális mederben folyhasson – hangsúlyozta, és hozzátette, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi, a behurcolás veszélye a legnagyobb.

Szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport ülésezik, amelyen a miniszterelnök is részt vesz a honvédelmi és a belügyminiszter mellett. Kiemelte: azt tudták megállapítani, hogy miután a behurcolás a legnagyobb veszély, ha zárják a határokat, az itthoni szabályok betartásával – köztük a maszkviselés, a távolságtartás, és kézmosás – akkor kordában tartható a vírus. Ez mindannyiunk érdeke, különös tekintettel arra, hogy szeptember 1-én megkezdődik az iskola és reményeik szerint a magyar gazdaság is normális keretek között tud tovább működni.

A kormány döntött arról is, hogy Ukrajnának, egészen pontosan Kárpátaljának 50 lélegeztetőgépet adományoz, hogy minden egészségügyi intézményben legyen ilyen eszköz.

Hirdetés

Arról, hogy napirenden van-e a 65 év felettiek számára a vásárlási sáv ismételt bevezetése azt mondta: egyelőre nincs, a most elfogadott szabályok egy hónapig mindenképpen hatályban lesznek. A nemzeti konzultáció adatait szeptember közepéig értékelik, és ez lehetőséget ad az új döntések meghozatalára – jelezte a tárcavezető.

Az a helyes, ha a vezetők nyilvánosságra hozzák, hogy fertőzöttekA Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, két tesztet végeztetett el magán, amelyek eredménye negatív lett, ezek alapján vehetett részt a kormány pénteki ülésén.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a hétvégi magánrendezvényen, amelyen találkoztak Hollik Istvánnal, a kormány két tagja, Varga Judit és ő volt jelen. Orbán Viktor életvezetési tanácsokat nem ad a miniszterei számára – válaszolta arra, hogy a kormányfő nem tette-e szóvá, hogy ilyen sok szereplős rendezvényen vettek részt. Kitért arra is, nem vezetnek arról nyilvántartást, hány kormánypárti képviselő, miniszter, államtitkár került karanténba. Ha egy miniszter, államtitkár nem tud dolgozni, az a helyes, ha nyilvánosságra hozza, ezért is tette meg ezt ő is – mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő további felvetésre jelezte: nem volt ott azon a szombati rendezvényen, ahol Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, és eddig nem is került sor arra, hogy kontaktkutatásban vegyen részt.

Nem tiltja, de nem is javasolja az Emmi a tanévnyitók megtartásátÚjságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az Emberi erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem javasolja a nagy tanévnyitó ünnepségek megtartását a jelen helyzetben, a modern technika lehetőséget nyújt arra, hogy az igazgatók, intézményvezetők üzeneteiket a diákokhoz eljuttathassák. A szakminisztérium ajánlásokat fogalmazott meg az iskoláknak, anyagi akadálya pedig nem lehet az óvintézkedéseknek – szögezte le a miniszter. A kormány döntése alapján iskolánként lehetőség nyílik arra, hogy komolyabb fertőzésszám esetén az intézmény bezárásáról dönthessenek.

Hirdetés

Kiemelte, a cél az, hogy normális keretek között folyhasson az oktatás.A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, nem várt módon sikeresen vizsgázott az online oktatási rendszer, azonban az oktatás mellett nevelésre is szükség van, amelyre digitálisan lényegesen kevesebb lehetőség nyílik, ezért fontos, hogy a rendes menetrend szerint működhessenek az iskolák.

Belföldi osztálykirándulások megtartására van lehetőség, minden esetben ezt egyedi mérlegelésnek kell megelőznie – tette hozzá Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy mikor kapják meg a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok az 500 ezer forintos juttatást, azt mondta, reményei szerint minél előbb. Általában egy hónapon belül utalják, ha ilyen döntés születik – jelezte.

A belföldi turizmust továbbra is bátorítják, és azért hoznak ilyen szigorú intézkedéseket, ami néhány kivétellel teljes határzárt jelent, hogy az élet normális keretek között tudjon folyni az ország határain belül – mutatott rá.

Gulyás Gergely hangsúlyozta:

egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek és az iskolakezdésre készülő gyermekek biztonságáról, valamint biztonságban kell tudni a gazdaság zavartalan működését.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: