Gulyás Gergely: Magyarország továbbra is Európa egyik legbiztonságosabb országa

Hirdetés

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Hirdetés

A teljes oltottságot tekintve Magyarország második az EU-ban

Gulyás Gergely közölte: szerdán a kormányülésen a járványhelyzet “európai és magyar dimenzióját” vizsgálta meg a kabinet, és megállapította, hogy “a magyar dimenzió” továbbra is a legkedvezőbb. A két oltással rendelkező emberek arányát tekintve Magyarország továbbra is a második Európában, bőségesen áll rendelkezésre oltóanyag – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy “bármikor bárkit” be tudnak oltani.
Közölte: a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha már megkapta mindkét oltást.

Hirdetés

A kormány még tovább növelné az oltottsági arányt és vizsgálja a harmadik oltás lehetőségét is

Kijelentette: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az oltottság arányát a következő hetekben növelje.
Jelezte azt is: három olyan terület van – a harmadik oltás ügye, a kötelező oltás kérdése, illetve a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése -, ahol a kormány szerdán tárgyalt a teendőkről és az intézkedésekről, a nap folyamán az operatív törzs is ezt fogja tenni, és pénteken a miniszterelnök a Kossuth rádióban a konkrét döntésekről fog beszámolni.
A harmadik oltás kérdésével kapcsolatban azt emelte ki: van egy tudományos vita és egy gyártói álláspont is, ami a különböző gyártóknál távolról sem azonos, és vannak ezzel kapcsolatosan politikai viták is. Jelezte: a harmadik oltással kapcsolatban pénteken konkrét intézkedéseket fog a miniszterelnök bejelenteni.
A kötelező oltásról szólva Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány álláspontja nem változott abban, hogy az alkotmánynak helyes az a – svájci alkotmányból átvett – rendelkezése, hogy mindenki felelős önmagáért. Ugyanakkor – folytatta – vannak olyan területek, amelyeken a munkavégzés az önmagunkon való felelősségen is túlmutat, ezért azt meg kell vizsgálni, hogy indokolt-e bizonyos helyeken kötelezővé tenni vagy a munkavégzés feltételévé tenni az oltást. Leszögezte: egészében tehát továbbra sem döntött a kormány arról, hogy mindenkire kiterjedő kötelező oltást rendelne el, de egyes területeken, különösen az egészségügyben, illetve általában a munkáltatói jogok szempontjából a kabinet szerint érdemes ezt megvizsgálni.

Hirdetés

A negyedik hullám döntően azokat érinti majd, akik nincsenek beoltva

Gulyás Gergely arra is a kitért: azt látják, hogy a negyedik hullám attól függően lesz vagy nem lesz, illetve súlyossága is attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat. Ezért a kormány szerint ismét azt kell megnézni, hogy mit tehetnek a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése érdekében.
A miniszter részletesen ismertette a korosztályos oltottsági adatokat. Elmondta: a 12 és 15 éves kor közötti fiatalok 12 százaléka van beoltva, ezt követően mindenhol lényegesen jobb az arány, így a 16-17 éveseknél ez 45 százalék, a 18-19 éveseknek 57 százalék, a 20-24 éveseknél pedig 52 százalék.
Hozzátette: 25 évtől 44 évig az oltottság 49 és 57 százalék között mozog, 45 és 49 év között már 70 százaléka van beoltva a magyaroknak, 50 és 54 év között 71 százalék, 55 és 59 év között pedig 70 százalék. A 60 év fölöttiek korosztályában a 60 és 64 év közöttiek 67 százalék van beoltva, 65 és 69 év között 85 százalék, 70 és 74 év között 92 százalék, 75 és 79 év között 86 százalék, 80 és 84 év között 89 százalék, 85 és 89 év között 82 százalék és 90 év fölött 73 százalék – sorolta.
Arra figyelmeztetett: egyértelmű, hogy a delta variáns is az idősebbekre a legveszélyesebb, 60 év felett “a kockázat óriási”, minden más eddigi vírusvariációnál lényegesen nagyobb, ezért a 60 év felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni.

Hirdetés

Káros politikai folyamat, hogy politikai haszonszerzés érdekében bizalmatlanságot keltenek különböző oltóanyagokkal szemben

A miniszter azt is nyomatékosította: minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag hatékony és alkalmas arra, hogy a járvány negyedik hulláma esetén védettséget adjon, ugyanakkor aki az oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot kelt, az ezzel mérsékli az oltási kedvet, és emberek halálát idézi elő.
Hangsúlyozta: a kormány rendkívül káros politikai folyamatnak tartja, hogy “vélhető politikai haszonszerzés érdekében” megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. A jóindulatú feltételezés az, hogy emögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú pedig az, hogy üzleti, lobbi- vagy gyógyszergyártói érdekek – fűzte hozzá.
A miniszter ezért arra kér minden politikai szereplőt és az újságírókat is, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg “politikai pártoknak vagy oldalaknak segíteni”, hanem fogadják el a tudományos kutatások eredményeit.
Szólt a főváros, valamint a Semmelweis Egyetem védettségről szóló vizsgálatáról is. Elmondta: az antitest mérése csupán egyetlen tényező, abból a védettség nem állapítható meg. Szerinte ezért amit a főváros csinál, annak semmi értelme, mert alkalmatlan az eszköze. Az általuk közölt, a Semmelweis Egyetem vizsgálatainál rosszabb eredmény szerinte csak arra jó, hogy bizonytalanságot keltsen, ezáltal csökkentse az oltási kedvet.

Hirdetés

Minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag hatékony a Semmelweis kutatása szerint is

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb magyarországi kutatást eddig a Semmelweis Egyetem végezte el több mint ezer eset feldolgozásával, és ebből teljesen egyértelműen kiderült, hogy minden Magyarországon engedélyezett és alkalmazott oltóanyag hatékonysága 96 százalék fölötti.
Kiemelte, hogy még azok 88 százaléka is védettnek bizonyult, akik az antitestvizsgálatokon egyébként negatív eredményt kaptak. Megjegyezte: az adatokból az is látszott, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett Szputnyik oltás a legeslegjobb, mert ott nem volt egyetlen eset sem, amelyikben ne lett volna meg a védettség.
Szerinte ezért teljesen fölösleges bármely oltóanyaggal szemben “hangulatot kelteni”, mert a vakcinák mindegyike védettséget ad.

Hirdetés

Az oltások jelentik a legbiztosabb védelmet a vírussal és a deltamutánssal szemben is

A miniszter közölte: negyedik járványhullám idején a polgárok jó része védett lesz, mert a Magyarországon alkalmazott oltások mindegyike védelmet jelent a delta variánssal szemben, így csak azokra vonatkozóan lehetnek korlátozó intézkedések, akik nem oltatják be magukat.
A kormány nevében továbbra is mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát. Aki ma regisztrál, az két nap múlva bármelyik oltóanyagból, kívánsága szerint kaphat – mondta. Regisztrálni az oltásra továbbra is a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet.

Újabb intézkedések a gazdaság újraindításának érdekében

Megismételte a gazdaság-újraindítási operatív törzs a héten ismertetett javaslatait: a magyar építőalapanyag-iparnak adott támogatást, az EXIM újabb 100 milliárd forintos kedvezményes beruházási hiteljét, a közbeszerzések felgyorsítását, valamint azt, hogy lehetővé teszik a külföldi tulajdonban álló vállalatoknak, hogy létszámuk – 10 helyett – 20 százalékáig alkalmazzanak külföldi munkaerőt.

A kormány megvárja a nemzeti konzultáció eredményét a minimálbér emeléséről

A miniszter egy esetleges adócsökkentésre vonatkozó kérdésre azt felelte: a kormány megvárja a nemzeti konzultáció eredményét a minimálbér emeléséről, utána kezd tárgyalni arról a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Előbbieknek a béremelés terhet jelentene, ami akár mérsékelhető lehetne például a szociális hozzájárulási adó csökkentésével. A kormány célja egy újabb többéves megállapodás a minimálbér emeléséről – ismertette. A konzultáció már online is kitölthető: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

Hirdetés

Közel volt a helyreállítási terv jóváhagyása, de a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően a Bizottság abszurd követelésekkel állt elő

Gulyás Gergely rendkívül negatív fejleménynek nevezte, hogy az EU egymással saját álláspontja szerint sem összetartozó ügyeket, mint a gyermekvédelmi törvény és a helyreállítási alap, jogilag összekapcsol.
Közölte, az EU-val eddig is voltak Magyarországnak vitái és valószínűleg ezután is lesznek. Magyarországnak érdeke az uniós tagság, több érv szól ma a tagság mellett, mint ellene – tette hozzá.
Leszögezte, a helyreállítási alapban lévő pénz Magyarországot megilleti, az “jár a magyaroknak”.
Szerinte az alappal kapcsolatban konstruktív tárgyalások zajlottak és zajlanak.
Megjegyezte, olyan mértékben állapodtak meg az EU-val valamennyi lényeges kérdésben, hogy az Európai Bizottság elnöke informálisan már kérte a magyarországi látogatást, ami mindig a megállapodás aláírását követően történik.
Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország szívesen tárgyal egyéb követelésekről is, de ez a fajta árukapcsolás tönkre fogja tenni az Európai Uniót, mert mindenkinek lesz egy ügye, amivel valaki nem ért egyet, és azt más területen is érvényesíti. Most is erről van szó, mert a helyreállítási alap semmilyen összefüggésben nem áll a gyermekvédelmi törvénnyel – magyarázta.
Kijelentette azt is: Magyarország számára nem jelent nehézséget, ha csúszik a helyreállítási terv uniós elfogadása.

Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba

A magyar kormány álláspontja nem változott, hiába támadják Magyarországot a törvény miatt, az ország nem hajlandó változtatni azon, hogy a szexuális felvilágosítás a szülők feladata – szögezte le a miniszter, hozzáfűzve: amikor azt követeli Magyarországtól Brüsszel, hogy biztosítsa az egyenlőséget a szexuális felvilágosításban, az “brüsszeli nyelven” azt jelenti, hogy “engedjük be” az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba és az óvodákba.
Kitért arra, hogy Magyarországon a sajtóban és a reklámokban sem jelenhetnek meg olyan tartalmak, amelyek a gyermekek szexuális fejlődését befolyásolják és a gyermekek számára hozzáférhetőek.
Megjegyezte, a nemzeti konzultációban erről is véleményt lehet mondani. Eddig több mint 3,7 millió kérdőívet kézbesítettek – ismertette.
Szerinte nemcsak Magyarországon zajló vitáról van szó. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 50 évben soha nem látott vita van a Vatikán és az olasz állam között arról, mit szabad az egyházi iskolákban tanítani.
Ezek a viták a következő években is jellemezni fogják Európát; Magyarország elkötelezett az emberi méltóság mindenkit megillető teljes körű biztosítása mellett, egy felnőtt életében sem kíván beleszólni, sőt nem is szabad – hangoztatta.
Elmondta, a gyermekek védelme, szexuális nevelésük olyan kérdés, amiből nem enged Magyarország, ezek a jogok a szülőket illetik meg.
Az Európai Bizottságnak (EB) a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos gyors lépését a miniszter úgy értékelte: az EB politikai nyilatkozatokat tesz, miközben a szerepe a szerződések betartatása lenne. Ha ezen túllép a testület, az szerinte a lojális együttműködés elengedhetetlen követelményének mond ellent.
Európában több országban is vita, valamint alkotmánybírósági döntés is született arról, hogy az uniós jog elsőbbsége ott biztosítandó, ahol van hatásköre, de azokhoz a területekhez semmi köze az uniónak, amelyek esetében ilyen hatáskört nem ruházott át a tagállam. Szerinte tragikus lehet a közösségre nézve, ha ezt az uniós döntéshozók nem tartják be.
A miniszter elmondta: az uniós kötelezettségszegési eljárást illetően először el kell olvasniuk az eljárás megindításáról szóló uniós dokumentumot, amelyre majd jogi választ adnak. A gyermekvédelem ügyében hozott döntés összhangban van a magyar kormányzati célokkal és a gyermekek érdekeivel, ehhez a kérdéshez nincs köze az EU-nak, mert ez tagállami hatáskör, és ezt fogják kifejteni a válaszban – magyarázta.
A bírálói szerint homofóbnak tartott, a kormánypártok által gyermekvédelminek nevezett pedofilellenes törvényről azt mondta, a védettség növelését várják tőle, hogy jobban meg tudják védeni a társadalmat azoktól, akik pedofil bűncselekményt követnek el. Az ezzel kapcsolatos nyilvántartás őszre lehet kész – jelezte.

A Bizottság 2020-as LMBTQI-stratégiája is bizonyítja, hogy aktivistákat küldenek az iskolákba

A miniszter idézte az Európai Bizottság egy 2020-as LMBTQI-stratégiáját, amely szerinte bizonyítja, hogy ezek a szervezetek aktivistákat küldenek az iskolákba, óvodákba. Gulyás Gergely ismertetése szerint az EB támogatni fogja a gyermekeknek a befogadó oktatását nyújtó bevált gyakorlatok cseréjét, foglalkozni fog az oktatásban megjelenő nemi sztereotípiákkal. A bizottság támogatni fogja azokat a projekteket, amelyek a kulturális kifejezésmód használatával előmozdítják az LMBTQI-személyek teljes körű befogadását. A bizottság növelni fogja az LMBTQI-személyek egyenlőségét azáltal, hogy beépíti azt a releváns oktatási kezdeményezésekbe – mondta.
Szerinte a törvényben a heteroszexuális magatartásforma is szerepel, így ugyanolyan alappal lehetne heterofób törvénynek nevezni.

A Bizottság klímacsomagja szétrombolja a rezsicsökkentés eredményeit – nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni

Gulyás Gergely elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját.
Fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg.
Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be – mondta.
Hozzátette: az EU a világ szennyezésének mindössze hét százalékáért felel. Helyes, ha ezt tovább csökkentik és ambiciózus célokat tűznek ki, de sok értelme nincs, ha a nagy szennyezők, elsősorban Kína és az Egyesült Államok nincs benne az egyezményekben – részletezte.
A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.
Kitért arra, hogy a tervről a tagállamoknak egyhangúlag kell dönteniük.


Hirdetés

Hozzászólások: