Gulyás: elképzelhető, hogy lesz még ilyen akció a Pfizerrel

Hirdetés

5 millió oltásnál jön a nyitás következő szakasza, de akkor még nem szüntetik meg a rendkívüli jogrendet Gulyás Gergely szerint.

„Vannak, akik válogatnak az oltások között, mert attól tartanak, hogy a keleti vakcinával a külföldi mozgás lehetősége nem lesz azonos az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákhoz képest. Ezért, különösen a fiatalok, kivárnak” – hangzott el a Miniszterelnökséget vezető minisztertől az InfoRádió Aréna című műsorában, melyet a 24.hu szemlézett.

Hirdetés

Gulyás hozzátette: az oltás nem kötelező, így nincs a kampányokon kívül kormánynak más eszköze arra, hogy meggyőzze azokat, akik még nem regisztráltak.

„Egy-két hét múlva elérünk oda, hogy mindenkit beoltunk, aki szeretné. Innentől mindenkinek a maga felelőssége, hogy milyen kockázatot vállal” – fogalmazott.

A pénteken történt Pfizer-akcióról elmondta: most már látják, hogy van igény erre.

A Magyarországon élő külföldiek oltásával kapcsolatban azt mondta, a társadalmi immunitást kell elérni, és mindenki tagja a társadalomnak, aki itt él Magyarországon.

Arról is beszélt az interjúban, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter további három-négy országgal tárgyal a kölcsönös beutazási egyezségről, ezért, mint fogalmazott,

„nem is indokoltak azok a félelmek, amelyek a keleti vakcinákhoz fűződő utazási korlátozásokról szólnak.”

Hirdetés

„Kötelező elfogadni az EMA által jóváhagyott vakcinákat, de harmadik ország állampolgárával szemben pozitív megkülönböztetést nem lehet tenni. Ha egy kínai turistát kínai oltással be lehet engedni, akkor a kínai oltással oltott uniós állampolgárt is be kell engedni. Mindenkinek eminens érdeke Európában, hogy Kínával az utazási korlátozások megszűnjenek, márpedig ott mindenki kínai vakcinával van beoltva” – véli Gulyás.

Szerinte az is esélyes, hogy az orosz Szputnyikot az EMA is engedélyezi, mert minden tudományos eredmény azt igazolja, hogy az egyik leghatékonyabb vakcina.

„Cak politikai szempontok hátráltatják az engedélyezést.”

Gulyás szerint sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni: így arra is, hogy kilenc hónap múlva mindenkit ismét oltani kell.


Hirdetés

Hozzászólások: