Gulyás: Biztos lesz olyan szabály, hogy valahova csak beoltva lehet bemenni

Hirdetés

Mennyire lesz fontos az “oltási könyv” a következő időszakban? Elő lehet-e majd írni, hogy futballmeccsekkre, színházba csak azok mehetnek, akik beoltatták magukat a covid ellen, azaz lesz “vakcina útlevelük”, vagy QR-kódjuk? – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált a felmerülő kérdésekre.

“Egészen biztos, hogy lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt” – ezzel reagált Gulyás Gergelya Covid-elleni vakcina kapcsán arra, hogy előírhatják-e majd esetleg a mozik, a színházak vagy a fesztiválszervezők, hogy hozzájuk csak már beoltott vendégek mehetnek. A kérdést a hvg.hu tette fel az online kormányinfón.

Hirdetés

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy nem kész kötelező a koronavírus elleni védőoltás senkinek Magyarországon, de mint mondta, az oltási könyv az útlevél és a személyi igazolvány mellett fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is előírnak majd ilyen szabályokat – jegyezte meg Gulyás Gergely, aki az ATV kérdésére elmondta, hogy eddig 307 ezren regisztráltak, ennyien jelezték már, hogy ők szeretnének oltást a koronavírus ellen.

Korábban a Bayer Show-ban Rogán Antal miniszter, a miniszterelnök kabinetfőnöke is nyomatékosította, hogy az oltás önkéntes lesz, és jelentkezni kell majd érte. Az oltás elindulásához az is kell, hogy tudjuk, ki szeretné magát beoltatni. “Ha valaki nem jelentkezik, honnan tudjuk, hogy be szeretné magát oltatni?” – vetette fel. Rogán Antal is megismételte, hogy attól még nem lesz kötelező az oltás, ha valaki regisztrál, de aki nem jelentkezik, “az értelemszerűen mindenképpen hátrébb kerül a sorban”.

Hirdetés

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy legalább 60 százalékos átoltottságra van szükség a társadalomban ahhoz, hogy az úgynevezett “nyájimmunitás” kialakuljon – azaz, hogy a vírust le lehessen győzni, és visszatérhessünk a korábbi életünkhöz.

Az oltásigazolásra vonatkozó kérdés és válasz a fenti videóban 48:24-től hallható


Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: