Gulyás bejelentése: Oroszországnak nincs elég kapacitása, uniós és kínai vakcina jön

Hirdetés

A magyar társadalom körülbelül egyharmada azonnal beoltatná magát – mondta Gulyás Gergely az atv.hunak adott szilveszteri interjújában egy felmérés alapján. Aki beoltatja magát, mentesül a karanténkötelezettség alól – jelentette ki a miniszter, aki szerint a munkáltatók nem kötelezhetik munkatársaikat oltásra, az a miniszterek számára sem lesz kötelező.

Hirdetés

Gulyás bejelentése: Oroszországnak nincs elég kapacitása, uniós és kínai vakcina jön
“Magyarországon, ha egy politikus elsők között oltatná be magát, úgy, hogy egyelőre csak néhány ezer vakcina áll rendelkezésre, a népharag miatt nem sokáig maradna hivatalban…” – ezt Gulyás Gergely mondja az atv.hu-nak adott szilveszteri nagyinterjúban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor kész beoltatni magát, “amikor sorra kerül”.

Gulyás Gergely az interjúban a koronavírus elleni oltás kapcsán bejelentette: körülbelül a társadalom egyharmada hajlandó magát akár azonnal beoltatni. További egyharmad ezen gondolkodik – meggyőző-e számára az, hogy akiket már beoltanak, azoknál a vakcina védettséget nyújt -, és egyharmad az, aki pedig alapvetően elutasítja. A miniszter mindezt egy általa ismert magyar felmérés alapján mondta el.

Ami a vakcinákat illeti, amikkel majd Magyarországon oltani lehet, Gulyás Gergely azt is elárulta, hogy “Oroszországnak nincs elegendő gyártókapacitása. A tesztelésben örömmel veszünk részt, de oltóanyag tömegesen az uniós beszerzések keretében vagy Kínából érkezhet”.
Hirdetés

Mint ismert, közel tízezer uniós Pfizer vakcina érkezett Magyarországra és december 27-én ezekkel kezdődhetett meg az oltás. Emellett 6000 orosz vakcina is érkezett a hétvégén Szijjártó Pétér külügyminiszter tárgyalásai nyomán, de még hónapokig kísérleti fázisban van az oltóanyag, nem engedélyezett – jelentettek be korábban.

A mai interjúban Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a kormány ilyen döntést nem hozott, de ha valaki beoltatta magát, akkor a határátlépésnél nincs értelme a karantén-kötelezettségnek.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy a munkáltatók kötelezhetik-e majd a munkatársaikat, hogy beoltassák magukat, a miniszter közölte: szerinte az oltást nem lehet kötelezővé tenni, alapelv, hogy az önkéntes. Az oltás a miniszterek számára sem lesz kötelező.

A magyar kormány nem fogja regisztrálni azokat, akik nem oltatják be magukat, “nem készülünk” listázásra. De az is valószínű, hogy lesznek olyan országok, akik például csak oltási könyvvel engednek valakit beutazni – mondta kérdésünkre Gulyás Gergely. Azaz, lesz valamilyen “vakcinaútlevél”, a QR-kódról viszont nem tudott részletekkel szolgálni, annyit mondott, hogy a Belügyminisztérium az uniós előírásoknak megfelelő technikai feltételeket biztosítani fogja.

Hirdetés

A miniszter elmondása szerint valószínűleg egységes lesz az európai szabályozás a légitársaságoknál, és azt valószínűsítette, hogy “lesz különbségtétel” ( adott esetben fesztiválokon, mozikban, színházakban is ) . Vannak légitársaságok, akik már jelezték, hogy azok utazhatnak majd a járataikon, akik rendelkeznek oltási igazolással.
De szerinte akkor lesz egységes szabályozás, amikor a vakcina már mindenkinek elérhető lesz.

Ezt 2021 első felére tette, de nem zárta ki, hogy már az év első negyedévében olyan mennyiségű oltóanyag áll majd rendelkezésre, hogy aki akarja, az beoltathatja magát.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: