Gulyás: 3 millió beoltott után születhet döntés az újraindítás következő lépéseiről

Hirdetés

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

Magyarország a leggyorsabban oltó országok közé tartozik Európában

Emlékeztetett: március 8-án, a koronavírus-járvány miatti szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma – mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.
Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.

Az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szereztünk vakcinákat

A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki az oltásokban közreműködik. Elmondása szerint az oltási program eredményességét segítette, hogy Magyarország nemcsak az uniós beszerzésből hívott le minden lehívható vakcinát, hanem a kínaiakkal, oroszokkal kötött megállapodások értelmében további jó minőségű, megvizsgált és engedélyezett vakcinákat szerzett be.
Azt látják, hogy a védettség szempontjából nincs érdemi különbség a vakcinák között, mindegyikben meg lehet bízni, mindegyik megvéd a koronavírus kedvezőtlen hatásaitól – hangoztatta.

Szerdán életbe lépett a lépcsőzetes újraindítás első fokozata

Hirdetés

Az újraindítás első lépései 2,5 millió oltáshoz kötődtek. Ezek a lépések valójában érdemi enyhítést nem jelentettek – emelte ki, hozzátéve: legalább annyi volt az enyhítés, mint a szigorítás. Céljuk az volt, hogy az eddig tapasztalt tömeget mérsékeljék az üzletekben, ezért döntöttek arról, hogy 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat.
A kijárási korlátozás este 10 órára módosult. Részben a tavaszi időszak miatt, részben pedig azért, mert kevesebben mehetnek be egyszerre egy boltba, így hosszabb nyitvatartásra van szükség.

Az újraindítás következő lépései szintén az oltottság mértékéhez lesznek kötve

Kitért arra is: a szerda esti adatok szerint 2 608 084 ember kapta meg az első oltását, 1 077 947-en pedig már a másodikat is. A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy valamennyi, újranyitással kapcsolatos intézkedés a beoltottak számától függ – közölte, hozzátéve: minden zárás csak korlátozni tudja a vírus terjedését, az egyetlen valódi, érdemi “fegyver” a vírussal szemben a vakcina.

Már 66 milliárd forintot fizettek ki az ágazati bértámogatás keretében

Gulyás Gergely azt is közölte, hogy a bértámogatás egész áprilisra jár azon üzletek és szolgáltatások számára is, amelyek április 7-én kinyithattak. Az érintett körbe tartozó cégek mostanáig 69 milliárd forint bértámogatást igényeltek. Ebből 66,5 milliárdot megítéltek a kormányhivatalok és majdnem 66 milliárd forintot ki is fizettek – jelezte, kiemelve: a bértámogatás naprakész formában, gyorsan történik.

Hirdetés

Már közel 4 millióan regisztráltak oltásra – Regisztráció a vakcinainfo.gov.hu honlapon

Gulyás Gergely elmondta: a védőoltásra regisztráltak száma már majdnem 4 millió; 3 millió 950 ezer. Ehhez hozzá kell adni, hogy korábban regisztráció nélkül oltották az egészségügyben dolgozókat, mintegy 200 ezer embert. Így már csaknem 4,2 millió ember van, aki vagy megkapta az oltást, vagy regisztrált. Magyarországon a 18 év feletti lakosság 8 millió embert jelent, így több mint 50 százalék az, akit beoltottak vagy oltásra jelentkezett.

Mától újabb 100 ezer bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozót oltanak soron kívül

A pedagógusok oltása is halad – közölte, jelezve: a korábban regisztráltak közül 34 ezer pedagógust már beoltottak. Most a külön oltási kampányban a behívott pedagógusok 85 százaléka, több mint 66 ezer pedagógus kapta meg oltását. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az első oltás jelenti az érdemi különbséget a védettségben.

A pedagógusok soron kívüli oltása lehetővé teszi az óvodák, iskolák biztonságos újraindítását

Ezért arra kérik a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiknek rendkívüli megterhelést jelent az iskolák zárva tartása, ezért fontos, hogy április 19-én visszaálljon az oktatás normális rendje – közölte Gulyás Gergely.
Hirdetés

A miniszter azt mondta: a vártnál jobban sikerült megszervezni az online oktatást, de az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátásához személyes jelenlétre van szükség.
A pedagógusok oltásáról Gulyás Gergely elmondta, április 1. és 3. között mindenkit beoltottak, akit korábban nem, de márciusban regisztrált. A 78 ezer regisztráltból 66 685-en el is mentek. Ezt megelőzően – korukra tekintettel – már 34 ezer tanárt beoltottak, vagyis április 3-ig több mint százezer pedagógust oltottak be.

Megismételte: minden rendelkezésre álló adat szerint az első oltás után jelentős mértékű védettség alakul ki. Így az első oltás után több mit két héttel az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amiket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni – jelentette ki. Hozzátette: a tanárok soron kívüli oltását indokoltnak látták, de felhívta a figyelmet, nagyon sokan járulnak hozzá az ország működéséhez, akik semmilyen oltást nem kaptak még. Szólt arról is, hogy májusban írásbeli érettségik lesznek, a tervek szerint júniusban lehetnek szóbeli érettségik is.

A 65 év felettiek 87 %-át már beoltották

Kérdésre válaszolva elmondta: a legidősebb korosztálynál 90 százalék felett van a beoltottak aránya, a 65 év felettieknél pedig 87 százalék. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy ne lenne vakcina a 13 százaléknak, csak sokan bár regisztráltak, mégsem oltatták be magukat.

Valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán

Mint mondta, valószínűleg túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. Ha az oltási program így folytatódik, akkor véleménye szerint áprilisban “ki lehet ülni a teraszokra”.
A miniszter azt mondta, hogy a regisztrált, taj-számmal rendelkező magyar állampolgárokat május végéig be tudják oltani. Magyarország számára azok a vakcinák bírnak komoly értékkel, amelyek május végéig megérkeznek. A politikus bízik abban, hogy május végén, június elején vissza tud állni az élet a rendes kerékvágásba.
Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra oltják be az összes regisztráltat, azt mondta: a regisztráltak száma nem állandó, folyamatosan nő, így nehéz válaszolni. Ebben a hónapban 4 millió fölé fog kerülni a beoltottak száma. Hangsúlyozta: nem a regisztráció időpontja a mérvadó, hanem a veszélyeztetettség mértéke: ha tehát egy idősebb ember később jelzi az oltás iránti igényét, hamarabb kerülhet sorra.

A vakcinaigazolványhoz fűződő előjogokról a kormány később dönt, amikor 3-4 millió beoltott lesz. Megjegyezte: a betegség és a fertőzés kockázata összehasonlíthatatlanul alacsonyabb azoknál, akik be vannak oltva, ezért indokolt a különbségtétel.

Az oltásellenes baloldali politikusok másokat lebeszéltek, de maguknak beadatják a vakcinát

Egy újságíró felvetette, hogy baloldali politikusok oltásellenes nyilatkozataik ellenére beadatják maguknak a vakcinát, majd folytatják az egészségügyi rendszer kritizálását. A miniszter azt mondta, hogy szomorúnak tartja a baloldal járvány alatti magatartását, felelőtlenségét, amit korábban még erről a táborról sem feltételezett.
Arra a felvetésre, hogy az ellenzék úgy tesz, mintha mindig az oltás mellett kampányolt volna, Gulyás Gergely elmondta: örülnének, ha így lenne, de a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció még mindig aláírásokat gyűjt a kínai vakcinával szemben. Arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy “függetlenül attól, milyen bűnöket követtek el a magyar társadalom azon részével szemben, amelyik hitt nekik”, vizsgálják felül korábbi téves álláspontjukat és biztassanak oltásra.

A baloldal támadta a brüsszeli beszerzésen kívüli vakcinabeszerzést

Hozzátette: mostanáig 2,6 millió ember kapta már meg az első oltást, de ha az ellenzéki pártokra hallgatnak és nem szereznek be keleti vakcinákat, akkor legalább 1,3 millió ember lenne életveszélyben. Úgy értékelt, ha az ellenzék lenne kormányon, Magyarországon nem 26 százalék lenne a beoltottak aránya, hanem – az uniós átlagnak megfelelően – 13 százalék.

Arról, hogy Bajorország előzetes megállapodást kötött 2,5 millió Szputnyik V vásárlására, a miniszter azt mondta: “ennél látványosabb politikai bűn és pofára esés az elmúlt években nem nagyon volt, mint amit az ellenzék kénytelen volt elszenvedni”, amikor előbbre helyezte az emberek biztonságánál, élet- és egészségvédelménél a saját politikai szempontjait.

Az Európai Gyógyszerügynökség továbbra is javasolja az AstraZeneca-vakcina használatát

Kitért arra is, hogy az európai gyógyszerészeti hatóság szerdán “világos döntést” hozott az AstraZeneca-vakcináról: megbízható és védettséget biztosít – hangsúlyozta Gulyás Gergely.
“Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya” – mondta, s mindenkitől azt kérte, hogy a sokszor gyógyszergyárak közötti, a sajtóban megjelenő konfliktusnak ne üljön fel. “Ezek mögött a hírek mögött állnak üzleti érdekek is” – jegyezte meg. A legbiztosabb, ha a magyar hatóságokra hallgatnak – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy az AstraZeneca vakcinájának két adagját továbbra is – a protokoll szerint – tizenkét hetes különbséggel adják be. Nem állítják le és nem módosítják az oltóanyag használatát, mert erre nincs okuk: sem az európai, sem a magyar hatóságok nem változtattak a szabályokon.
Azt hangoztatta: minden engedélyezett vakcina jól vizsgázik, rendkívül megbízható. Teljes védelmet egyik sem nyújt, de esetleges megbetegedés esetén is lényegesen gyengébb tünetek várhatók – tette hozzá.

Falusi kisvállalkozások újraindítását segítő pályázat indul

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, tavasszal elindul a Magyar falu program újabb, a vállalkozások újraindítását segítő pillére. A kezdeményezés célja minél több munkahely megőrzése, és újabbak létrehozása, a legkisebb vállalkozások támogatása.
A 25 milliárd forintos keretösszegű pályázatra az 5 ezer fő alatti településeken működő, tíz fő alatti vállalkozások jelentkezhetnek. A cégenként 2 és 10 millió forint közötti támogatás akár kombinálható azzal a 10 millió forintos gyorskölcsönnel, amelyet már korábban bejelentett a kormány – mondta.
A vissza nem térítendő támogatás a megvalósuló beruházások költségének 70 százalékát fedezi majd, felhasználható bérekre, gépekre, műhelyekre, információtechnológiai fejlesztésekre, képzésekre is – tudatta a kormányszóvivő.
Az európai uniós követelmények miatt legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell annak a vállalkozásnak, amely igénybe kívánja venni a támogatást – mondta Szentkirályi Alexandra.
A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy nemcsak minden élet, hanem minden vállalkozás is számít.

A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni

Annak kapcsán, hogy a Magyar Orvosi Kamara is támogatja, hogy a sajtó tudósítson a kórházakból, Gulyás Gergely azt mondta: lehet, hogy a kamara így gondolja, de az orvosok többsége nem. Hozzátette: emberi méltósággal kapcsolatos kérdéseket is felvet, ha a sajtó “kamerákkal ugrándozik” ott, ahol emberek életéért küzdenek. Elmondta: 1827-en vannak jelenleg intenzív osztályon.
Arra, hogy tervezik-e a tesztelési kapacitás növelését, azt mondta, nem tervezik, hogy változtassanak a jelenlegi tesztelési gyakorlaton.
Elmondta: 267 fertőzött egészségügyi dolgozó van jelenleg. Hozzátette: az egészségügyi dolgozó jelentős része kérte az oltást, és azt látják, körükben – akik fertőzött közegben dolgoznak – radikálisan csökken a fertőzésszám, és ha el is kapják a fertőzést, ritka, hogy az súlyos tünetekkel járjon.

Már egy oltás is jelentősen csökkenti a betegség súlyos lefolyásának kockázatát

Egy újságírói felvetés szerint több szakember is arról beszélt, hogy nem a beadott első oltások számához kellene kötni a korlátozások enyhítését, mert az első oltás után még nem alakul ki olyan erős védettség. A miniszter azt mondta: az első adag vakcina beadása után már jelen van a védettség, amelynek mértéke folyamatosan nő. Bár a második oltással válik még komolyabbá, annál, aki a vakcina első dózisát már megkapta, jelentősen csökken a fertőzés kockázata. A kormány virológiai vélemény alapján mondja, hogy az első oltás a legfontosabb, és nem “siet” sehová a nyitással – jelentette ki.
Közlése szerint a CanSino- és a CoviShield vakcinák engedélyezése még folyamatban van.

A miniszter azt mondta: egészségügyi szakembereknek kell dönteniük arról, hogy a 16-18 éveseket mikor és milyen vakcinával lehet immunizálni. Ha az egészségügyi hatóságok úgy döntenek, május végéig ez a korosztály is megkaphatja az oltást. Arról még nem született döntés, hogy az oltásra a szülőnek vagy a gyermeknek kell-e majd regisztrálnia.

Egyértelművé tette: a területalapú szabályozás az üzletekre vonatkozik, a szolgáltatásokra nem. Jelezte: a szolgáltatások egy része kinyithatott, de ahol a fertőzés kockázata jelentős, mint például a fitnesztermeknél, ott a nyitásra még várni kell. Jelezte: a kaszinók is zárva vannak.
Azt mondta: a sportrendezvényeken – köztük a júniusi futball-Eb mérkőzésein – csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. Hozzátette: júniusig mindenkit, aki oltást kért, be tudnak oltani, reményeik szerint “júniusra a járvány mögöttünk lesz”.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték arról is: a kormány támogatja-e, hogy a magyarok kihasználják a szerb oltási rendszert, hogy hamarabb jussanak oltáshoz. Gulyás Gergely azt mondta, ez nem tömeges jelenség, és véleménye szerint ha valaki megvizsgált, engedélyezett, biztonságos oltóanyagot kaphat bárhol a világon, akkor oltassa be magát.

Kérdésre válaszolva elmondta: a SZÉP-kártyára feltöltött, felhalmozódott összegek sosem fognak lejárni. Azért döntöttek így, mert a juttatások felhasználása akadályokba ütközött. Azt remélik ugyanakkor, hogy az idei nyár már szabad lesz.


Hirdetés

Hozzászólások: