Görögország megnyílik a turisták előtt, Dánia ellenben zárva tartana

Hirdetés

Előző cikkünkben már összegyűjtöttük számotokra azokat a fontos információkat, amelyeket az egyes európai országok vezettek be a turizmus fellendítésének az érdekében. Most bővítjük a listát, és a görög idegenforgalmi helyzet mellett, Dániáról és Egyiptomról is friss hírrel szolgálunk számotokra. Görgess lejjebb, ha kíváncsi vagy!

Hirdetés

Március 23-tól Görögországban eddig közel 45 ezer munkahely szűnt meg az idegenforgalmi szektorban a koronavírusjárvány miatt. A szállodák, vendéglők és utazási irodák egyharmada már a teljes csődtől tart. Hogy valamiképp fellendítsék az ország turizmusát a görög kormány úgy határozott, július elsején megnyitják a határokat a turisták előtt. Részletes terv híján azonban, sok a megválaszolatlan kérdés… Az előzetes tervek szerint a görög kormány csak május 15-én állhat elő a pontos tervezettel. A cél az, hogy egészségügyi szempontból is biztonságos pihenést nyújtsanak a turistáknak. Görögországban tavaly közel 34 millió látogató fordult meg, akik több mint 19 milliárd dollár bevételt hoztak az országnak.

Jelenleg továbbra is intenzív ellenőrzések zajlanak a külföldről érkezők esetében. Közel 5000 utast teszteltek eddig a reptereken, a pozitív tesztek aránya azonban kevesebb, mint 2%. A görög idegenforgalmi miniszter, Harry Theocharis úgy nyilatkozott a Reuters TV-nek: „Ez a szezon más lesz. Ennek ellenére sokat tehetünk az idegenforgalmi szféráért azzal, ha lassan újraindítjuk az ország turizmusát.”

Hirdetés

A sokak kedvencének számító skandináv ország Dánia, ezzel szemben még csak nem is tervezi a koronavírus-járvány miatt hozott határzár feloldását. Az ország március közepén zárkózott be. A galériák, múzeumok, könyvtárak, kisebb – és nagyobb üzletek, kávézók, éttermek továbbra is zárva tartanak. A biztonság érdekében több fesztivált és koncertet is törölni kellett. Jelenleg nincs egyértelmű dátum arra vonatkozóan, mikor nyitják meg a határokat a külföldiek számára. Nick Haekkerup igazságügyminiszter szerdán a dán parlamentben egy kérdésre válaszolva azt felelte: “A jelenlegi helyzetben turistáknak nem szabad Dániába érkezniük, mert magukkal hurcolhatják a koronavírust.”

A piramisok földje, Egyiptom szigorú járványügyi intézkedések mellett május 15-től megnyitja a belföldi turizmus előtt a Sharm el-Sheikh-i és a Hurghadában található szállodákat, júniustól pedig külföldi vendégeket is fogad majd az ország. A hotelek május 15. és június 1. között maximum 25%-os töltéssel üzemelhetnek, júniustól maximum 50%-ra növelhetik a kapacitás-kihasználtságát. Egyiptomban jelenleg közel egymillió fő dolgozik a turizmusban, ugyanakkor csak akkor nyitják meg teljes mértékben az idegenforgalmi ágazatot, ha a járványügyi mutatók minden szempontból jól alakulnak.

Forrás: Turizmus.com, mti

Hirdetés

Hozzászólások: