Görögország a lejárat előtt visszafizette adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak

Hirdetés

EPA/JIM LO SCALZO

Hrísztosz Sztaikúrasz görög pénzügyminiszter hétfőn közölte, hogy a lejárat előtt csaknem két évvel vissza tudták fizetni az adósságot a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A tárcavezető szerint a visszafizetéssel lezárul a 2010-től 2018-ig tartó görög adósságválság fejezete is. Hozzátette, hogy az 1,85 milliárd euró vészhitel idő előtti törlesztésével az ország 230 millió euró kamatot spórolt meg.

Hirdetés

Görögország márciusban kapta meg ehhez az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) uniós pénzügyi válságkezelő alapok engedélyét, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal együtt megmentették az országot az államcsődtől.

Görögország a válság 2010-es kirobbanása után éveken át nemzetközi hitelezői támogatással működött. Az utolsó, harmadik mentőprogramot 2018-ban zárták le. Az ország összesen 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékossági programot, megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania.

Bár az államadósság csökkenőben van, még mindig a legmagasabb az euróövezetben: míg 2021-en a GDP 197,1, 2020-ban pedig 206,3 százaléka volt, idén várhatóan 189,6 százalék lesz. (MTI)


Hirdetés

Hozzászólások: