Francia gyógyszerészeti áttörés: a reumagyógyszer hatékony a koronavírus ellen

Hirdetés

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésében. Az egyelőre még nem publikált francia tanulmány eredményeit a párizsi közkórházak igazgatósága (AP-HP) tette közzé.

A tocilizumabbal végzett kezelés jelentősen levitte a lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak arányát a hagyományos kezelést kapókhoz képest. Ez az első komparatív kísérlet, amelyiknek sikerült bebizonyítania a kezelés klinikai hatásosságát a súlyos gyulladásban szenvedő Covid-19-es betegek esetében.

Hirdetés

Az eredményeket a kísérletet végző párizsi orvosok néhány héten belül teszik közzé egy tudományos lapban. A párizsi közkórházak igazgatósága ugyanakkor közegészségügyi megfontolásokból már most az eredmények nyilvánosságra hozatala mellett döntött. Az eredményeket a WHO-hoz is eljuttatták.

A svájci Roche gyógyszergyár által forgalmazott tocilizumabot eredetileg artritiszes betegek kezelésére használjak. A szer azonban nemcsak ízületi gyulladásokra lehet jó. Alapvetően az immunrendszer válaszreakcióit befolyásolja, gátolja az immunrendszer működéséért felelős egyik fehérje receptorát.

Mint most már elég ismert, sok Covid-19-es beteg olyan eltúlzott immunválasz, citokinvihar miatt hal meg, amely a beteg szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab a remények szerint ilyen immungátló szer lehet a Covid-19 súlyosabb eseteiben.

A klinikai kísérletet 13 párizsi közkórházban 129 olyan koronavírusos betegen végezték el, akik súlyos tüdőgyulladásban szenvedtek és oxigénellátásra szorultak. Bár a fertőzötteknek csak az 5-10 százaléka tartozik ebbe a csoportba, éppen náluk a legnagyobb a kockázat.

Hirdetés

A kísérletben résztvevők fele egy vagy két tocilizumab-injekciót kapott a hagyományos kezelésen (oxigén, antibiotikumok, véralvadásgátlók) kívül, míg a többiek kizárólag a standard kezelést kapták. Két hétig tartották megfigyelés alatt őket, és azóta is megfigyelik őket a következtetések megerősítésére. A kutatók szerint eddig egyiküknél sem jelentkeztek mellékhatások.

A tocilizumab ára jelenleg 800 euró injekciónként, ami még mindig kevesebb, mint egynapi kórházi ellátás egy intenzív osztályon – hívta fel a figyelmet a párizsi közkórházak igazgatósága.

MTI

Hirdetés

Hozzászólások: