Ferenc pápa sem Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal nem akar találkozni

Hirdetés

A National Vatholic Registernek egy jól értesült budapesti forrás azt mondta „egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak”.

Hirdetés

National Catholic Register értesülései szerint a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusra ellátogató Ferenc pápa budapesti tartózkodása során nem kíván találkozni sem Orbán Viktor miniszterelnökkel, sem Áder János köztársasági elnökkel – számolt be a 444.hu.

A National Catholic Register vatikáni és magyar forrásokból is úgy értesült, diplomáciai erőfeszítések kezdődtek Ferenc pápa meggyőzésére arról, hogy a terveivel szemben ne csupán egy délelőttre látogasson Magyarországra idén szeptember 12-én, és hogy legalább udvariassági látogatást tegyen Orbánnál és Ádernél.

Egy jól értesült budapesti forrás azt mondta „egyre nagyobb a politikai feszültség a háttérben amiatt, hogy a Vatikán kerülni akar minden politikai találkozót, beleértve az elnöki palotában tett látogatást, pedig annak része kéne lennie a programnak”.

Hirdetés

A lap szerint a pápa legfrissebb programterve a következő: Budapestre érkezése után a reptérről egyenesen a világkongresszus Hősök terei helyszínére vinnék, ahonnan a zárómise után egyből tovább indulna Pozsonyba.

A Register emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy Ferenc pápa korábban se titkolta, hogy nem áll szándékában Orbánnal és Áderrel találkozni. A beszámoló szerint a szentatya, amikor tavaly először felmerült a magyarországi látogatás ötlete, világossá tette, hogy csak és kizárólag a világkongresszust kívánja felkeresni, egyébként nem tervez magyarországi látogatást. Március 8-án, hivatalos iraki látogatásáról hazatérőben pedig ugyancsak kijelentette: szeptember 12-i látogatása “nem az ország felkeresése, csak egy mise. És mert Budapest mindössze két órányi autóútra van Pozsonytól, miért ne látogatnék el Szlovákiába”.


Hirdetés

Hozzászólások: