Ferenc pápa meghirdette a nagyszülők és az idősek egyházi világnapját

Hirdetés

A világnap kijelölt dátuma július utolsó vasárnapja, Jézus feltételezett nagyszüleinek ünnepnapja.

A családnak szentelt esztendőben a katolikus egyház bevezette a „gyökereket őrző” nagyszülők és idősek ünnepnapját, amelyet július negyedik vasárnapján ünnepelnek meg, jelentette be Ferenc pápa vasárnap déli beszédében. A katolikus egyházfő azt mondta, a nagyszülők gyakran feledésbe merülnek. Úgy fogalmazott: „Elfelejtjük, hogy mekkora gazdagságot jelent a gyökerek őrzése és az, hogy e gyökerek tovább éljenek a további nemzedékekben”. A 84 éves pápa szerint ilyen értelemben az öregség ajándék.

Hirdetés

Az egyházfő bejelentésének alkalmából a Vatikán közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy idéntől kezdve a katolikus egyház egészében új világnapot vezetnek be, amelyet a nagyszülőknek és időseknek szentelnek. A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak. A közlemény emlékeztet, hogy a 2021-es esztendőt az egyház a családnak szenteli. A család éve március 19-én, Szent József ünnepnapján veszi kezdetét.

A dokumentum halaszthatatlannak nevezi az időseknek szentelt pasztorációt minden keresztény közösségben. Az idősek korosztályát „lelki és emberi gazdaságként” jelölte meg, amelyet szembehelyezett a mai világban tapasztalt, az időseket „selejtező” kultúrával. Ferenc pápa, ha a járványhelyzet addigra megengedi, nyáron személyesen készül vezetni az idősek első világnapját a Szent Péter téren tartandó ünnepléssel.

Hirdetés

A Vatikáni Rádió kommentárja emlékeztetett, hogy Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza az időseket övező hálátlanság „légüres terének” betöltését. „Mi idősek emlékeztethetjük az ambiciózus fiatalokat arra, hogy a szeretet nélküli élet kietlen. Mi mondhatjuk el a félelmet érző fiataloknak, hogy a jövőtől való szorongás legyőzhető. Mi taníthatjuk meg a saját magukba szerelmes fiataloknak, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni” – idézte Ferenc pápát a vatikáni sajtó.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: