Fellélegezhet Magyarország! Merkely Béla szerint megússzuk a negyedik hullámot

Hirdetés

A Semmelweis Egyetem rektora szerint nyár végére akár el is tűnhet a járvány.

Ott, ahol ilyen magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Viszont arra is figyelmeztetett, hogy akkor jelenthetjük ki, hogy vége a járványnak, ha a világ többi részén is magas lesz az átoltottság.

Hirdetés

A nagyszámú fertőződésnek az is lehet a következménye, hogy vírusmutációk jönnek létre. Egy, Magyarországtól nagyon távol létrejött mutáns esetében pedig a visszafertőződés veszélye is fennáll.

Merkely Béla szerint Magyarországon nagy valószínűséggel közel vagyunk a nyájimmunitás eléréséhez vagy már el is értük, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes emberek, családok, akik nem oltatták be magukat, nem fertőződhetnek meg.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy azok között, akik nincsenek beoltva, továbbra is lehetnek súlyos lefolyású, akár halállal végződő megbetegedések is és ha oltás nélkül utazunk külföldre, akkor nagy esélye van annak, hogy megfertőződhetünk.

Merkely egyébként arra számít, hogy tovább csökken a kórházban lévők száma, és mihamarabb egyszámjegyűre csökken a napi halálesetek száma, majd a járvány a nyár folyamán “teljes mértékben eltűnik”.

Hirdetés

A szakértő kitért arra is, hogy aki már átesett a koronavírus-megbetegedésen, annak – nemzetközi adatok szerint – elég egy védőoltás beadása is. Ahol volt bizonyított fertőzöttség, ott az első vakcina az úgynevezett “booster”, azaz gyorsító hatású oltás. Aki viszont nem esett át a betegségen, annak nagy szüksége van a második oltásra is, mert az fogja jelentős mértékben emelni a szervezetben az ellenanyag szintjét és növelni a sejtes immunitás aktivitását.

Arra a felvetésre, hogy vannak, akik szerint – mivel a második oltás után nincs a szervezetükben elég antitest – szükséges lenne egy harmadik oltás is, Merkely Béla elmondta: az ellenanyagszint pontosan nem mérhető. Ez azért van, mert sokféle ellenanyag keletkezik, a fertőzöttségi állapotoktól, oltásoktól függően “más és más típusú védettség alakul ki”, ezeket pedig nem lehet “egy az egyben összehasonlítani”. Így az is számít, hogy az oltás vagy az átfertőzöttség mikor történt.

Hirdetés

Szerinte nem érdemes magánellátásban ellenanyagszintet méretni.

A negyedik hullámmal kapcsolatban azt is elmondta, a gyógyszergyártók figyelik, a vírusmutánsok közül van-e olyan, amely “megkerüli” a rendelkezésre álló oltásokat, ő azonban biztos benne, hogy jelenleg nincs ilyen mutáns a világon.

Forrás: hvg.hu


Hirdetés

Hozzászólások: