Felgyógyult a koronavírusból egy 103 éves északolasz asszony, Ada Zanusso <3 – Így sikerült neki

Hirdetés

Ada Zanusso 103 éves, az észak-olaszországi Lessonában él, a Maria Grazia idősek otthonában. Ami vele történt, maga a csoda: koronavírussal fertőződött meg, de felgyógyult, pedig azt mondják, az idősekre különösen veszélyes, sőt, végzetes a COVID-19- írja a Blikk
Az AP hírügynökség videohívásban tudta vele felvenni a kapcsolatot az idősotthonban. – Jól vagyok, jól vagyok – mondta, tévét nézek, újságokat olvasgatok – tette hozzá Ada Zanusso, aki mellett ott állt védőfelszerelésben 35 éves háziorvosa, Carla Furno Marchese is az interjú alatt.

Arra a kérdésre, hogyan érezte magát a betegség alatt, a néni csak annyit mondott szerényen, „volt némi lázam”. Orvosa szerint egy hétig volt ágyban az idős asszony.

Orvosa szerint az idős beteg nem tudott enni, ezért infúziót kapott, folyamatosan álmos, fáradt volt, sokat aludt. Egy nap azonban újra kinyitotta a szemét, és ugyanúgy folytatta az életét, mint a betegség előtt. Először képes lett felülni, később már ki tudott szállni az ágyból.

A Covid-19 enyhe vagy közepes tüneteket okozhat, és a fertőzöttek többsége felépül. Az idős emberek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdő személyek azonban súlyos betegség kockázatának vannak kitéve.

Orvosa megkérdezte Zanussót, mit szeretne tenni, amikor vége Olaszországban a járványnak és megszűnnek a kijárási korlátozások is. A 103 éves néni azt mondta, szeretne egy nagyot sétálni, illetve újra találkozni és játszani a dédunokáival.

Ada Zanusso jelenleg elkülönítve él az otthon többi lakójától, és még egy utolsó koronavírustesztre vár, hogy kiderüljön, valóban negatív-e az eredmény.

Ada Zanusso Trevisóban nőtt fel, az északkeleti Veneto régióban, és évekig a textiliparban dolgozott. Augusztus 16-án lesz 104 éves. Négy gyermeke volt, közülük három él. Négy unokája és három dédunokája van.

Ezen a héten a milánói Corriere della Sera című lap hosszú cikket szentelt a „szuperidős” koronavírus-túlélők történeteinek. Az inspiráló történetek ellenpontjai az olasz kórházakban tapasztalható magas halálozási arányokról szóló híreknek. Ám tudni kell, hogy az idősotthonokban elhunytakat nem vizsgálták koronavírusra, tehát nem számítanak bele az olaszországi halálesetek számába. Valószínűleg jóval többen vannak, mint a hivatalos számok mutatják.


Fotó: MTI/AP/Residenza Maria Grazia Lessona/Giampiero Brisotto

Forrás: blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: