Félelmetes vagy fantasztikus? Kína bekapcsolta mesterséges Napját

Hirdetés

Üzembe helyezte újfajta, „mesterséges Nap” néven ismertté vált fúziós reaktorát Kína pénteken – írja az MTI a Hszinhua állami hírügynökségre hivatkozva. A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M Kína legnagyobb és legmodernebb, kuttaásra használt fúziós reaktora, ami

Hirdetés

új utakat nyithat a megújuló energiaforrások keresésében.

A reaktor olyan erőteljes mágneses mezőt hoz létre, hogy az általa termelt hőben képesek egybeolvadni az atommagok. A reaktor 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket is képes létrehozni, ami tízszer forróbb, mint a Nap belseje – ezért kapta a „mesterséges Nap” becenevet. A magfúzió az energiaelőállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

Hirdetés

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is alkalmazták és nem összekeverendő a maghasadással – utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél. A keleti ország jelenleg a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul, ugyanakkor nincs még egy ország, ami annyi pénzt invesztálna a megújuló energiákba, mint Kína.


Hirdetés

Forrás: 24.hu


Hirdetés

Hozzászólások: