„Felejtsenek el mindent: a vírust, a vakcinát, engem is” – ezt kívánja 2021-re a vakcinakifejlesztő Karikó Katalin

Hirdetés

Nem gondol a Nobel-díjra a magyar biokémikus.
„Saját magam mindig tudtam, hogy amit csinálok, az fontos, de semmilyen kitüntetésre nem vártam, nem a díjakért dolgozom” – jelentette ki Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke. A 65 éves magyar tudós kapta meg először a Közmédia Év Embere Díjat. A biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltások egyikét.

Hirdetés

Arra a felvetésre, hogy sokan a Nobel-díj várományosaként emlegetik, úgy fogalmazott: nem gondol ilyenekre, nem számít semmire. A legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban is, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba – hangsúlyozta, hozzátéve, nagyon jól esett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket. „Azt hiszem, el is sírtam magam” – idézte fel a kutató, aki december 18-án kapta meg az első oltást. Mint mondta, a második oltást január elején kapja meg, de a statisztika szerint már az első is 88 százalékos védettséget ad. „Még az oltás helye sem fájt” – válaszolta arra a kérdésre, hogy tapasztalt-e valamilyen mellékhatást.

Hirdetés

Jövő évre a kutató azt kívánja, hogy egy vírusmentes év legyen, az emberek újra visszatérhessenek a családjukhoz és félelem nélkül gyűlhessenek össze, az olimpiát meg lehessen tartani, színházba, koncertekre lehessen járni. „És felejtsenek el mindent: a vírust, a vakcinát, engem is, élvezzék, hogy az élet visszatér a régi kerékvágásba” – fogalmazott Karikó Katalin.

(MTI)


Hirdetés

Hozzászólások: