Facebook posztban kér egy zuglói háziorvos védőfelszerelést!

Hirdetés

Facebook posztban kér egy zuglói háziorvos védőfelszerelést, mert nem kaptak eleget. Egy felmérés szerint akár dupla, tripla mennyiségre szükségük lehet még. Vannak civilek akik sebészi maszkokat varrnak, egy önkéntes csoport pedig 3D nyomtatókkal segít- írja az ATV

“Most csak egy dolgot szeretnék kérni mindenkitől, akinek lehetősége, kapcsolata van, és szeretné segíteni a munkánkat. Olyan védőfelszereléseket kérünk, amelyek képesek megvédeni azokat a dolgozókat, akik közvetlenül a tünetmentes, és a már tünetes fertőző betegekkel is foglalkoznak, vizsgálják, kezelik, segítik őket.” – ezt írta egy zuglói orvos a facebookjára. A posztot pár óra alatt több száz ember osztotta meg és kínálta fel a segítségét. De nem csak itt segítenek civilek.

Hirdetés

Az önkéntes 3D nyomtatással segítő csoport 3 nap alatt 90 darab orrot és szájat fedő szűrős maszkot készített. Ezeket két kórházban fogják kiosztani és tesztelni. Hétfőtől pedig teljes arcot fedő plexis maszkot és elkezdenek gyártani.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője pedig bejelentette, hogy a járvány idejére visszatér az eredeti szakmájához: “Mivel orvosként végeztem az egyetemen azért kötelességemnek éreztem azt, hogy ebben a nehéz helyzetben az eredeti szakmámhoz visszatérve önkéntesként segítsem a járvány elleni védekezést éppen ezért jelentkeztem a közzétett felhívásra amelyben önkéntes egészségügyi dolgozókat keresnek és remélem, hogy nemsokára munkába is tudok állni.”

A Háziorvosok Online Szövetsége nyilvánosságra hozott egy 932 orvos által kitöltött felmérést. Ebből az derül ki, hogy a többségük szerint nem csak a vírus ellen védelmet nyújtó ffp2 és ffp3-as maszkok sokszorosára de a sima sebészi maszkokból is dupla, tripla mennyiségre lenne szükségük. A felmérésből az is kiderült. hogy a megkérdezett orvosok több mint 72 százalékának például egyáltalán nincsen védőruhája.

Hirdetés

“Van elegendő, millió szám vannak maszkjaink.” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában mondta. Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor viszont úgy fogalmazott: a készlethiány és az áruforgalom nehézségei okozzák az egészségügyben dolgozók maszk– és egyéb védőfelszerelésének hiányát, de folyamatosak a beszerzések.

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: