Ez az áram nélkül működő légkodicionáló szerkezet életeket menthet. Ráadásul gazdaságos és környezetbarát is!

Hirdetés

Ez az áram nélkül működő légkodicionáló szerkezet életeket menthet. Ráadásul gazdaságos és környezetbarát is!

A legtöbb légkondicionáló berendezés nem túl jó választás, ha a globális felmelegedésre gondolunk, de olyan helyeken, mint például India, mégiscsak kell valami, ami enyhülést hozhat a forró nyári napokon.

Az Új-Delhi székhelyű Ant Studio cég egy olyan új, és formabontó hűtőberendezést hozott létre, amely hűs levegőt képes csinálni anélkül, hogy egy wattnyi elektromosságot is fölhasználna közben.

Hirdetés


A Deki Elctronics-el karöltve az Ant Studio csapata egy kör alakú fémszerkezet és jó pár égetett agyagcső segítségével alkotta meg a Beehive névre keresztelt „légkondicionálót”. Nedvesség hatására az égetett agyagcsövek magukba szívják a vizet, és ahogyan a meleg levegő átszáll a csöveken és azok között, a pára miatt hűvös szellő hagyja el a szerkezetet.

Megépítése és fenntartása nagyon gazdaságos és környezetbarát, ugyanis az agyagcsövek könnyedén előállíthatók és beszerezhetők, ráadásul energiát sem fogyaszt, így nincs semmilyen káros hatással a környezetre.

„Építészként olyan megoldást szerettem volna találni, ami egyszerre ökologikus és művészi, ráadásul a hagyományos kézműves technikákra épít.” – mondta el Monish Siripurapu, az Ant Studio alapítója.

Hirdetés

Az ötlet abból fakadt, hogy a Deki Electronics gyára túl sok hőt termelt a mindennapok során, ami a nyári hőmérséklettel karöltve szinte ellehetetlenítette az ott dolgozó munkások életét. A Deki Electronics közleménye szerint:

„Indiában a nyári szezonban a hőhullámok nagyon elterjedtek és a napsütés sokszor már-már égető. A forróság olyannyira intenzív, hogy teljesen normálisnak számít, ha átlépjük a 40°C-ot. Ez nagyban megnehezíti az emberek számára a forróság túlélését. Ha a Naptól származó forróság ennyire elviselhetetlen, képzeld csak el, hogy a legforróbb hónapokban a Deki Electronics gyáraiban dolgozó embereknek még az ott keletkező meleggel is meg kell küzdeniük.”

„Ha a gépekből származó meleg nem lenne elég, a gyár bejáratánál felszerelt generátorból is nagy mennyiségű hő szabadul fel, ami tovább növeli a dolgozók hőterhelését. Mindenki, aki ebben a zónában tartózkodik, folyamatosan ki van téve a hőhullámoknak.”

„Az itt dolgozók nem csak a munkakedvüket, lelkesedésüket s produktivitásukat vesztik el, a túlzott hő az egészségüket és a jólétüket is veszélyezteti. Ezért egy olyan gazdaságos megoldást kellett kidolgoznunk, amely enyhíti a munkások túlterhelését.”

Forrás: filantropikum.com

Hirdetés

Hozzászólások: