Ez a macskaféle úgy ugat, mint egy kutya- Ismerd meg a sivatagi macskát

Hirdetés

Fotó: Youtube/Animalogic

A homoki macska, ez a kis sivatagi ragadozó, olyan vonzó külsővel rendelkezik, amely azonnal felébreszti bennünk a cukiság iránti vágyat. Azonban ne hagyjuk, hogy ez a bolyhos megjelenés megtévesszen minket; a homoki macska a zord sivatagi környezetnek köszönhetően kíméletlen túlélő, aki szánalmat nem ismer.

Hirdetés

A fajt Victor Loche, a híres francia természettudós fedezte fel 1855-ben, a Szaharán áthaladó expedícióján. A felis margarita, vagy ahogy más néven is ismerik, a margaritamacska, a sivatagi életre specializálódott, ahol extrém hőmérsékleti különbségek uralkodnak. Napközben a hőmérséklet elérheti az 51 ºC-t, míg éjszaka akár a fagypont alá is eshet. Ennek ellenére a homoki macska mancsainak vastag szőrzete kiváló védelmet nyújt a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben.

A homoki macska rendkívül hatékony és opportunista vadász, aki kisebb rágcsálókat, madarakat, nyulakat és rovarokat is zsákmányol. Éjszaka vadásznak, napközben pedig odúikban pihennek, ahol képesek akár fél kilométer hosszúságú járatokat is ásni. Csendes állatok, de párzási időszakban kibocsátott ugatásszerű hangjaikkal és a levegőbe spriccelt vizeletükkel kommunikálnak.

Hirdetés

Érdekesség, hogy bár egyes sivatagi nomád csoportok veszélynek tekintik őket a baromfiakra nézve, a Csád-tó északnyugati részén élő tubuk nép vallási tisztelettel bánik velük. A hagyomány szerint a homoki macskák Mohamed prófétának és lányának is társaságot nyújtottak.

A homoki macska páratlan külsővel és belső erővel rendelkezik, ami emlékeztet minket arra, hogy még a legcukibb megjelenés mögött is meghúzódhat egy kíméletlen túlélő.


Hirdetés

Hozzászólások: