Évi 2500 milliárd forintot vennének el Magyarországtól, az Orbán-rendszer korrupciójára hivatkozva

Hirdetés

Szerdán nyújtották be az Európai Parlamentnek azt a jogi szakvéleményt, amely szerint 100 százalékosan megvonhatók lennének az uniós források Magyarországtól a rendszerszintű problémák miatt – írja az rtl.hu a Süddeutsche Zeitung cikke alapján.

Hirdetés

Az Európai Bizottság megtagadhatná a Magyarországnak nyújtott összes uniós támogatás kifizetését a demokratikus elvek és a jogállamiság “alapvető, rendszeres és messzemenő megsértése” miatt. Ezt követeli három jogász az Európai Parlamenthez szerdán benyújtott szakértői véleményében. A hatóság április végén indította el a jogállamisági mechanizmust. Ezt azért vezették be, hogy biztosítsák az uniós források jogszerű felhasználását és az uniós költségvetés védelmét.

Hirdetés

Akkoriban Magyarországot azzal vádolták, hogy például a közbeszerzési szerződések odaítélése során hiányzik az átláthatóság, valamint a csalás és a korrupció elleni küzdelemre való hajlandóság. A Bizottság egyik magas rangú tisztviselője megjegyezte, hogy Orbán Viktor kormánya “több mint tíz éve kitartóan elutasítja a reformjavaslatok végrehajtását”. Ez egy olyan folyamatot indított el, amely a különböző nyilatkozatok miatt hónapokig tartott. A budapesti válasz június végén érkezett Brüsszelbe – a Bizottság most július végéig határozza meg a szankciókat.

Hirdetés

A tanulmányban azt írják, Magyarországon „folyamatosan” változik a jogi helyzet, a „büdzsé kezelésére szolgáló rendszerek megbuktak, a nyomozó hatóságok nem hatékonyak, a bíróságok és az ügyészek nem függetlenek”. A szerzők szerint a visszaélések nem csak egyes területekre terjednek ki, hanem a rendszerszintűek.

Ezért feltétlenül le kell állítani a kifizetések 100 százalékát – javasolták. A dokumentumban azzal a hasonlattal éltek, hogy „Azt az ivóvizet, amely ólomtartalmú csöveken keresztül folyik, szennyezettnek kell tekinteni”.


Hirdetés

Hozzászólások: