Európai Gyógyszerügynökség: van összefüggés az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés között

Hirdetés

Van összefüggés az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.

Marco Cavaleri, az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, véleménye szerint most már ki lehet mondani, világos, hogy van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, ám azt még pontosan nem tudni, hogy mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Az összefüggésről szóló kijelentés éles fordulatot jelez az EMA korábbi álláspontjához képest.

Hirdetés

Mint ismeretes, az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés közötti összefüggés gyanúja elsőként Ausztriában vetődött fel, amikor a beoltása után nem sokkal meghalt egy 49 ápolónő. Több országban jelenleg sem lehet használni a vakcinát.
EMA: még tartanak a vizsgálatok

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem jutott meghatározó következtetésre az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának mellékhatásaival kapcsolatban, a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség szerdán, vagy csütörtökön ad tájékoztatást – közölte az uniós ügynökség kedden.

Hirdetés

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség szóvivőjén keresztül közölte, az EMA illetékes kockázatértékelő bizottságának (PRAC) vizsgálata folyamatban van a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyaga mellékhatásainak megállapítására.


Hirdetés

Hozzászólások: