Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába

Hirdetés

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki vasárnap a Japán-tengerbe – közölte a japán védelmi minisztérium.

A közlemény szerint mindkét lövedék mintegy 500 kilométert tett meg, és Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül landolt.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy észlelte a két kilövést Észak-Korea észak-pjongáni tartományából.

“Katonaságunk az Egyesült Államokkal szorosan együttműködve teljes készültségi állapotot tart fenn” – közölte a JCS újságíróknak küldött üzenetében, hozzátéve, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet.

Hirdetés

A kilövések azután történtek, hogy Phenjan pénteken bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy “nagy tolóerejű szilárd hajtóanyagú motort”, amelyet új fegyverekben használnának.

Észak-Korea idén 62 ballisztikus és három cirkálórakétát lőtt ki próbaképpen a The Korea Herald című szöuli napilap szerint.

A legutóbbi kilövésre azt követően került sor, hogy Tokió pénteken bemutatta 320 milliárd dolláros ötéves védelmi tervét, amely a legnagyobb a második világháború óta. Fumio Kishida miniszterelnök szerint ez válasz az országa előtt álló biztonsági kihívásokra.

Hirdetés

Amerikai és dél-koreai tisztviselők vasárnap bejelentették, hogy december 9-én befejeződött egy kéthetes közös haditengerészeti SEAL gyakorlat. Phenjan korábban elítélte a “meggondolatlan” gyakorlatokat, amelyeket a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tart. Washington és Szöul azonban azt állítja, hogy a gyakorlatok védelmi jellegűek.

MTI
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: