Erre költi a kormánnyal kötött megállapodásból származó 50 milliárdos forrás egy részét a főváros.

Hirdetés

Több közfinanszírozott szolgáltatóval is szerződne Budapest, hogy a daganat-gyanús betegek már októbertől rövidített idő alatt kapják meg leleteiket.

A főváros a kormánytól kialkudott kétmilliárd forintból igyekszik felgyorsítani a budapestiek daganat-gyanújának kivizsgálását. Az összegből körülbelül 43 800 olyan CT- és MR-vizsgálatot vásárolnának, amelyek hamarabb adnának eredményt. Míg az állami rendszer 14 nap alatt készíti el az ilyen betegek leleteit, addig a főváros tervei szerint a budapestiek már 10 nap múlva megkaphatnák a leleteket – írja a Népszava.

Hirdetés

Karácsony Gergely februárban beszélt először arról a sajtónak, hogy daganatos megbetegedés gyanúja esetén minden budapesti lakcímmel rendelkező beteg hét napon belül hozzájuthat a szükséges CT- és MR-vizsgálatokhoz, és újabb három munkanapon belül a lelethez is. Erre költi a kormánnyal kötött megállapodásból származó 50 milliárdos forrás egy részét a főváros.

Ezt az előterjesztést csütörtökön vitatja meg a Fővárosi Közgyűlés.

Októbertől már gyorsabban kaphatják meg a leleteket a betegek
Az új rendszer januártól indulna, de a főváros már közbeszerzési eljárás alatt is megállapodna néhány budapesti telephellyel rendelkező közfinanszírozott szolgáltatóval, hogy októbertől hozzáférhető legyen a rövidített leletkiadás.

Tavaly mintegy 36 ezer CT, és 16 ezer MR vizsgálatot vettek igénybe a fővárosiak. Hogy idén mennyire lehet szükség, azt nem tudni. Mint ahogyan azt sem, hogy pontosan hogyan vehető igénybe a vizsgálat.

Hirdetés

Hiányzik a rendszerből az orvos
Havas Szófia, a Fővárosi Önkormányzat Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának alelnöke a lapnak azt mondta: a terápia gyors megkezdéséhez a szövettani eredmény is nélkülözhetetlen és itt már megint szűkülnek a lehetőségek. Hiányzik az orvos, a jól szervezett betegút is a rendszerből.

Havas Szófia szerint a főváros megtette az első lépést, de ha a folytatásra nem vállalkozik, nincs garancia arra, hogy érdemben javuljon a budapestiek ellátása. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi ellátórendszert államosították, így az önkormányzatoknak nyolc éve nincs lehetőségük valódi befolyást gyakorolni az ellátás javítására és a hiányosságok pótlására.

Kiemelt kép: illusztráció

Hirdetés

Hozzászólások: