Érezhető földrengés volt Magyarországon

Hirdetés

Kedden kora délután kisebb földrengés volt Magyarországon, ami a délelőtti horvátországi földrengés utórezgése lehetett. A rengést több budapesti kerületben is lehetett érezni: Józsefvárosban mozogtak a csillárok, Erzsébetvárosban megremegett a poharakban a víz, Ferencvárosban 6-8 centit kilengett a karácsonyfa teteje. Az enyhe rengés 15-20 másodpercig tartott.

Hirdetés

Olvasóink jelezték az ország déli, nyugati megyéiből, hogy ott is rengett a föld. Balatonszemesről, Szombathelyről, Kaposvárról, Pécsről, Bajáról, és Zalaszentlászlóról is jelezték, hogy érezték a rengést- írja a 24.hu

Mozgott alattam a gurulós szék, kilendültek a lámpák, az ablakdíszek. Recsegést nem hallottunk, tehát a ház valószínűleg bírta – írta András Bajáról.

Horvátországban 6,3-as magnitúdójú földrengést mértek 11 óra után.

A keddi földrengés epicentruma ugyanott volt Horvátországban, mint a hétfői földmozgásé, Zágrábtól mintegy 40 kilométerre délkeletre. Hasonlóan sekély mélységben (mintegy öt kilométeres mélységben), viszont a hétfőinél erősebb, a Richter-skála szerinti 6,3 magnitúdójú földrengés volt a keddi, mondta el a Napló kérdésére Süle Bálint szeizmológus. Kiemelte, a hétfői előrengése volt a mainak, de az sem kizárható, hogy bekövetkezik a keddinél nagyobb rengés is, ez nem tudható előre – vagyis hogy a mai esetleg szintén csak egy előrengése volt a főrengésnek.

Hirdetés

A szeizmológiai központba hétfőn és kedden is számos hazai településről érkeztek jelzések a rengésekről. A hétfőit a Horvátországhoz közelebb eső területeken érezték, a keddit azonban Veszprém megyeszerte, valamint Békés, Csongrád, Baranya, Zala megyékben és Budapesten is sokan észlelték. A szakember leszögezte, várhatók utórengések a közeljövőben, akár több hétig vagy több hónapig is tarthatnak. Ezeknek a magnitúdója azonban folyamatosan csökkeni fog, a napokban azonban 4-es vagy 5-ös erősségű rengés előfordulhat.

Süle Bálint megjegyezte, hazánkban a földrajzi távolság miatt ezek a horvátországi rengések nem okoztak anyagi károkat, ugyanakkor hozzátette, a Richter-skála szerinti 6-os erősségű magnitúdójú rengés hazánkban is előfordulhat.

Hirdetés

Horvátországban, Petrinja közelében erős, 6,3-as földrengés rázta meg a földet, ezt éreztük egy órával később szinte egész Nyugat-Magyarországon.

Fotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: