Erdőtüzek pusztítanak Franciaországban, ezreket menekítettek ki otthonukból

Hirdetés

Fotó: MTI/EPA/Gironde megyei tűzoltóság

Ismét heves erdőtűz terjedt szerdán a délnyugat-franciaországi Gironde régióban, a Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településtől délkeleti irányba, házakat pusztítva el és ezreket kényszerítve otthonuk elhagyására.

Több mint ezer tűzoltó harcolt a lángokkal, amelyek több mint hatezer hektárnyi területet emésztettek fel, és továbbra sem sikerült őket megfékezni. Az oltásnál speciális repülőgépeket is bevetettek.

Hirdetés

Európa többi részéhez hasonlóan Franciaország is egymást követő hőhullámoktól és súlyos aszálytól szenved. Országszerte erdőtüzek tucatjai pusztítanak, közöttük legalább négy súlyos tűzvész.

A Gironde régióbeli Hostens faluban a lángok közeledtével a rendőrség házról házra járva szólítottak fel a helyieket a távozásra. Camille Delay az élettársával és a fiával menekült, két macskájukkal, tyúkjaikkal és a ház biztosítási papírjaival.

“A faluban mindenki felmászott a tetőre, hogy lássa, mi történik. Először csak enyhe füstszagot éreztünk, tíz perc múlva hatalmas füstfelhő borult a falura” – mondta.

Hirdetés

A vastag füstfelhők miatt rosszak a látási viszonyok, így mindkét irányban leállították a forgalmat a Bordeaux-t a spanyol határ közelében fekvő Bayonne-nal összekötő autópályán.

Portugáliában megközelítőleg 1200 tűzoltó küzdött a lángokkal nyolc repülő segítségével Covilha hegyvidéki területen, Lisszabontól mintegy 280 kilométernyire északkeletre, ahol vasárnap óta több mint háromezer hektárnyi erdő égett le.

Spanyolországban és Görögországban szintén számos tűz keletkezett az elmúlt három hétben.

Hirdetés

Júliusban hatalmas erdőtüzek pusztítottak Gironde-ban, több mint húszezer hektárnyi erdő égett le, és átmenetileg negyvenezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. A hatóságok szerint a legutóbbi erdőtüzeket az okozta, hogy a korábbi tüzek tovább parázslottak a tőzeges talajban.

A dél-franciaországi Lozere és Aveyron megyében szintén erdőtüzek pusztítanak. A nyugati országrészben fekvő Maine-et-Loire megyében több mint ezerkétszáz hektár égett le.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: