Erdogan az orosz szankciókat okolja Európa energiaválságáért

Hirdetés

Fotó: AFP/Dogukan Keskinkilic

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Európa energiaválságát az Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciókkal magyarázta – ezt a vonalat maga a Kreml is követi.

Erdogan jó munkakapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miközben igyekszik semleges maradni a konfliktusban, és török fegyverekkel és harci drónokkal látja el Ukrajnát.

Hirdetés

Mielőtt három országot érintő balkáni körútra indult, újságíróknak azt mondta, hogy az európai nemzetek “azt aratják, amit vetettek” azzal, hogy gazdasági korlátozásokat vezettek be Oroszországgal szemben.

“Európa Putyin úrral szembeni hozzáállása, a szankciói – akarva vagy akaratlanul – eljutatták Putyin urat arra a pontra, hogy azt mondja: “Ha te ezt teszed, én is ezt teszem”” – mondta Erdogan.

Hirdetés

“Minden eszközét és fegyverét beveti. A földgáz sajnos ezek egyike”.

Erdogan megjegyzései egybecsengenek a Kreml által a héten megfogalmazottakkal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn “az országunk ellen bevezetett szankciókat” okolta azért, hogy Oroszország leállította az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországnak

Hirdetés

Törökország saját földgázvásárlásainak közel felét tavaly Oroszország adta.

Törökország a hónap elején Erdogan és Putyin szocsi csúcstalálkozóján ígéretet tett arra, hogy lassan áttér az orosz import rubellel történő fizetésére.

Elemzők szerint az alku biztosítja, hogy Oroszország a Fekete-tenger alatt futó TurkStream gázvezetéken keresztül továbbra is szállítani fogja Törökországnak a gázt.

Erdogan azt mondta, nem számít arra, hogy Törökországban idén energiahiány lépne fel.

“Szerintem Európának komoly gondjai lesznek ezen a télen” – mondta Erdogan. “Nálunk nincs ilyen helyzet”.

Az orosz ellátási zavarok miatt megugró globális energiaárak Törökországban olyan gazdasági válságot szítottak, amelynek következtében az éves infláció 80 százalékra szökött, a líra pedig leértékelődött.

Forrás: barrons.com


Hirdetés

Hozzászólások: