Enyhülhet a globális gabonahiány, Kazahsztán exportba kezd

Hirdetés

Fotó: AFP/Cultura Creative/Henry Arden

Kazahsztán szeptember 10-től feloldja a búza és liszt exportjára vonatkozó jelenlegi korlátozásokat – közölte a kormány sajtószolgálata a tárcaközi bizottság csütörtöki ülését követően. Kazahsztán a világ tíz legnagyobb búzaexportálójának egyike.

Hirdetés

Kazahsztán áprilisban léptetett életbe korlátozásokat a liszt és a búza exportjára, kezdetben június 15-ig, amit később szeptember 30-ig meghosszabbítottak. Az akkori intézkedés célja az volt, hogy biztonságos szinten tartsák az ország készleteit és mérsékeljék a globális élelmiszerár-emelkedéssel kapcsolatos inflációt.

A jelenleg még érvényes gabonaexport kvóta 550 ezer tonna, a liszté pedig 370 ezer tonna.

Hirdetés

A kormányközlemény szerint az intézkedés feloldását szeptember 10-től a kedvező terméskilátások tették lehetővé: idén várhatóan több mint 13 millió tonna búzát takarítanak be, 12 százalékkal többet a tavalyinál. Kazahsztán belföldi fogyasztása mintegy 6,5 millió tonna.

A világon jelentős gabonahiány alakult ki az orosz-ukrán háború miatt, mivel a két ország a legjelentősebb exportőrök között van. Az élelmezési válság elkerülését segíti, hogy Ukrajna török közvetítéssel újra kivitelbe kezdett.

MTI
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: