Ennyit spórolnak a napelemes vonatokkal Indiában

Hirdetés

Egyszer a barátaimmal azon viccelődtünk, hogy, ha Indiában napelemmel fognak menni a vonatok, akkor vajon hová teszik majd a jármű tetején utazókat. A megoldás kézenfekvő volt, ők fogják tartani és forgatni a napelemeket a nap felé. Ugyan ez csak vicc, de az indiai napelemes vonat már egyáltalán nem.

Forgalomba áll az első napelemes vonat Indában. Az országban így akarják csökkenteni a hatalmas vonathálózat szén-dioxid-kibocsátását. A napelemekkel vonatonként 21 ezer liter dízelt spórolhatnak meg évente.

Az új, 1 600 lóerős Diesel Electrical Multiple Unit (DEMU) vonatokra kocsinként 16 napelemet erősítettek, ami évente 7200 kW energiát fog termelni. Ettől függetlenül a mozdony továbbra is dízelmeghajtású lesz, de a belső lámpák, ventilátorok és egyéb villamos rendszerek áramellátásárát a napelemek fogják biztosítani. Ez kocsinként kilenc tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást évente.

Hirdetés

A napelemek 25 évig fognak üzemelni és komoly mérnöki teljesítmény volt őket úgy rászerelni a vonatokra, hogy 80 km/h-ás sebesség mellett is a helyükön maradjanak. Ezzel együtt ez egy hatalmas lépés afelé, hogy sokkal környezetbarátabbá tegyék az 1,3 milliárd lakosú ország vonathálózat.

Forrás: index.hu

Hirdetés

Hozzászólások: