Ennyit fognak keresni az orvosok a béremelés után

Hirdetés

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A részletekről a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt szombat délutáni sajtótájékoztatójukon.

Egy rezidens gyakorlati időtől függően 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek, így megállítható az orvosok elvándorlása.

Hirdetés

A sajtótájékoztató közben a kamara közzétette a pontos javaslatot, hozzátéve, hogy ez az “Orbán Viktor miniszterelnök által elfogadott bértábla”.

Az ütemezéssel kapcsolatban Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, január elsejétől egy érdemi emelésre van szükség, úgy számolnak, hogy ez a plusz összeg 65-70%-a is lehet, 2022 januárban pedig a maradék összeg, de a pontos ütemezéssel kapcsolatban még folynak az egyeztetések.

Azzal, hogy miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábla javaslatát,
MEGTEREMTETTE A HÁLAPÉNZMENTES, MEGFELELŐ ORVOSI SZAKMAI MUNKA LEHETŐSÉGÉT
– jelentette ki a MOK elnöke.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt – tette hozzá.

Arról is megállapodtak, hogy a MOK a továbbiakban is együttműködik a kormánnyal a reformlépések kidolgozásában. A miniszterelnök az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről – mondta Kincses Gyula.

Hirdetés

Lénárd Rita, a MOK alelnöke
TÖRTÉNELMI LÉPÉSNEK NEVEZTE
a kormányfőnek a bérrendezésről hozott döntését, amelynek nyomán hetven év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere. Ugyanis a hálapénz kivezetése a feltétele annak, hogy létrejöjjön egy tiszta, transzparens, a betegbiztonságot garantáló egészségügy – fogalmazott. Arra is ígéretet kaptak a tárgyalás során, hogy együttműködés indul el a kormányzat és a MOK között, ennek során pedig mindazokat a kérdéseket végigveszik, amelyek szükségesek az egészségügy átalakításához. A miniszterelnök nyitottnak mutatkozott a MOK valamennyi, ez idáig megfogalmazott felvetése iránt – mondta az alelnök.

Álmos Péter, a MOK másik alelnöke az közölte, hogy a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát.
A CÉL AZ VOLT, HOGY ÁTLÁTHATÓ LEGYEN A BÉREZÉSI STRUKTÚRA ÉS LEGYEN EGY STABIL BÁZIS, AMI KÉSŐBB A NYUGDÍJAKAT IS MEGHATÁROZZA
– mondta.

A kamara szerint függetlenül attól, hogy valaki vállalkozó háziorvos vagy magánorvos, meg kell kapnia a béremelést.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.

Forrás: origo.hu


Hirdetés

Hozzászólások: