Ennyi plusz emelést kaphat most minden magyar nyugdíjas, ismét pénzesőnek örülhetnek az idősek

Hirdetés

Ennyi plusz emelést kaphat most minden magyar nyugdíjas, ismét pénzesőnek örülhetnek az idősek

Pótlólagos nyugdíjemelést hajthat végre a kormány a vírushelyzet miatt. Az infláció a tervezett három százalék helyett 3,6 százalék lehet, ezért a költségvetési törvény módosítása nyomán 0,6 százalékos évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet, amelyet a megszokott novemberi kifizetés helyett más nyár elején folyósítana a kormány.

Hirdetés

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül nagyobb mértékű lesz a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés jár. A különbözet januárig visszamenőleg illeti meg a jogosultakat, akik rendszerint novemberben kapják kézhez a kiegészítő nyugdíjemelést, mégpedig egy összegben.A Magyar Nemzetnek Tállai András pénzügyi államtitkár arról beszélt, hogy az idei költségvetési törvény módosításáról szóló, a napokban benyújtott javaslat új menetrendet vetít előre.

– A járvány új viszonyokat teremtett, ebben a helyzetben a kormány igyekszik segíteni a nyugdíjasokat. Ezért a költségvetési módosító javaslat már év közben jelzi, hogy 3,6 százalékra növelhető az esztendő elejétől járó nyugdíjemelés mértéke – magyarázta az államtitkár.

Hirdetés

A kormány ilyen intézkedése tulajdonképpen évközi nyugdíjemelést jelentene, az előterjesztés értelmében már nyár elején egy összegben megkapnák az érintettek az első hónapokra járó, 0,6 százalékos kiegészítő emelést, azután pedig ennyivel több lenne a havi juttatás. A kiegészítő nyugdíjnövelés átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. Összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas.


Hirdetés

Hozzászólások: