Ennyi lesz a minimálbér! Kihirdette a kormány a minimálbéremelést

Hirdetés

MNB logisztikai központ. Forint. pénz 2017.09.05. foto: Vémi Zoltán

Immár hivatalos: 2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és 260 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, az úgynevezett “szakmunkás minimálbér” – a kormány kihirdette az erről szóló rendeletét a Magyar Közlönyben. A béremelések érdekében a kormány 750 milliárdos adócsökkentésekkel segíti a hazai vállalkozásokat. A minimálbér és a szakmunkás minimálbér 2009-hez képest háromszorosára emelkedett. Januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai korszakban az átlagbér volt. A baloldal most sem szavazta meg a minimálbéremeléshez szükséges adócsökkentéseket, azért nem szavazták meg, mert el akarják törölni a minimálbért. A minimálbér sorozatos támadása immár a baloldal programja lett.

Hirdetés

A kormány gazdaságpolitikája sikeres: 2010 óta csökkennek az adók, és amióta csökkennek a munkát terhelő adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás és nőnek a bérek is. A közszférában átfogó béremelési programokat hajtott végre a kormány az elmúlt években és januártól tovább emelkedik az ápolók, az orvosok, a szociális, a bölcsődei, kulturális, a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok bére. A versenyszféra béremeléseit a kormány a munkát terhelő adók csökkentésével ösztönzi, ennek köszönhetően a béremelkedés a járvány ellenére is töretlen. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért és a minimálbérhez kötött családtámogatásokat is (pl. gyed, nagyszülői gyed, gyod, táppénz, álláskeresési járadék). A dolgozó gyermekes szülők emellett februárban visszakapják az idén befizetett SZJA-jukat az átlagbér szintjéig.

Hirdetés

A baloldal nyolc éves kormányzása alatt a minimálbért mindössze 23 500 forinttal emelte. 2009-ben a minimálbér mindössze 71 500 forint volt, a szakmunkás minimálbér 87 000 forint volt. A Gyurcsány-Bajnai-korszakban miközben a többi V4-es országban 30 százalékkal nőtt a minimálbér vásárlóereje, a magyar minimálbér vásárlóértéke 2%-kal csökkent. 2010 óta a minimálbér összege közel háromszorosára, a vásárlóértéke is közel kétszeresére nőtt.

A közfoglalkoztatási bér is jelentősen emelkedik januártól: a jelenlegi 85 ezer forintról 100 ezer forintra nő. Ez megfelel annak a célkitűzésnek, hogy az az ideális közfoglalkoztatási bérszint a minimálbér 50 százaléka. A kormány célja ugyanis az, hogy a közfoglalkoztatás csak átmeneti munka lehetőség legyen továbbra is az álláskeresőknek.

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ
MTI


Hirdetés

Hozzászólások: