Engedélyezik a tálibok a civileknek Afganisztán elhagyását

Hirdetés

Bár az evakuáció menetrendje még kidolgozásra vár, a tálibok beleegyezésüket adták, hogy a civilek, akik csatlakozni kívánnak a kimenekítéshez, biztonságban elvonulhassanak.

Hirdetés

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója jelentette be a tálibok döntését, ugyanakkor elismerte, hogy egyes civilek távozása ellenállásba ütközött, amikor megpróbálták elérni a kabuli nemzetközi repülőteret.

Hirdetés

Sullivan szerint sokan elérték a repülőteret, és a többiek problémáját megvitatják a tálibokkal. A Pentagon tisztviselői pedig közölték, hogy a hétfői kényszerszünet után a légi szállítás ismét beindult, és az időjárási problémák ellenére felgyorsult. Ezzel egy időben rendszeres az egyeztetés a tálib vezetőkkel.

Hirdetés

További amerikai katonák érkeztek, és továbbiak vannak úton, így várhatóan összesen több mint 6000 fő vesz részt a repülőtér biztosításában az elkövetkező napokban.

Az amerikai hadsereg eddig több mint 3200 embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai személyzetet is, a katonai repülőgépek segítségével a Fehér Ház egy tisztviselőjének bejelentése szerint.

A 3200 emberen kívül mintegy kétezer afgán menekültet is evakuáltak az Egyesült Államokba – tette hozzá a tisztviselő.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: