Emlékezzünk rá: ma lenne 31 éves Tim Bergling, művésznevén Avicii

Hirdetés

Avicii, eredeti nevén Tim Bergling tragikusan fiatalon önkezével vetett véget életének Omán fővárosában, 2018. április 20-án. Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a “Levels”, a “Hey Brother”, a “Wake Me Up”, a “Lay me Down”, vagy a “Silhouettes”. A svéd DJ és producer tizenéves kora óta dolgozott, rengeteg slágert írt.

Avicii halála előtt sajnos évekig súlyos betegségekkel küzdött, többek között hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedett alkoholproblémái miatt, többször volt turnéi közben kórházban, de úgy vélte, ebben a szakmában nem lehet nemet mondani, így volt olyan hónap, amikor minden este fellépett, éjszakázott, napközben pedig stúdiózott. 2016. augusztusában búcsúzott el végleg közönségétől, ugyanis visszavonult a turnézástól. De a zenélést nem hagyta abba, sőt. Akkor elárulta, hogy addigi élete egy őrült utazás volt.

“16 éves voltam, amikor producerkedni kezdtem, 18 évesen indult az első turném. Onnantól 100%-on pörögtem és ezzel egyidőben égettem a gyertya két felét. Ha most visszatekintek, csak azt kérdezem: wow, ez mind velem történt? Csodálatos út volt, valószínűleg hasonlóban soha többet nem lesz részem, de nem bírom tovább, pihennem kell” – mondta 2016-ban.

Hirdetés

Avicii Stockholmban született 1989. szeptember 8-án.

A komoly tradíciókkal rendelkező svéd elektronikus zenei szcéna legtehetségesebb képviselője volt. Kétszer – a Sunshine és a Levels című számáért – jelölték Grammy-díjra, elnyerte a Billboard és az MTV Europe több díját. Halála előtt pár nappal jelölték a Billboard zenei díjra az Avicii (01) című albumát a legjobb dance/elektronikus zenei lemez kategóriájában. – írta róla korábban az MTI.

Azt talán kevesebben tudják, hogy Avicii elképesztően jó slágereket írt másoknak is, több világhírű dal producere is ő volt, pl. a Coldplay-féle “Sky full of Stars-é”, de producerként vett részt David Guetta “Lovers on the sun” c. számában, vagy éppen Madonna “Devil pray ” c. dalában.

A “For A Better Day” és “Pure Grinding” című klipjét is Magyarországon forgatta. Előbbi több részét a fóti szemétégető mellett, valamint a Kelenföldi Erőmű területén készítették, míg az utóbbit részben az etyeki Korda Filmstúdióban vették fel.

Rita Ora, akivel a nagysikerű “Lonely Together” című slágert ‘hozták össze’, úgy fogalmazott, “elképesztően tehetséges volt, az egyik legjobb barátom, aki megváltoztatta az életemet”, David Guetta pedig kifejtette, hogy Avicii halála mindenkit sokkolt. Azt is elárulta, hogy barátja elvesztése után átgondolta az életét és sok dolgon változtatott. Azt még hozzáfűzte, hogy a depresszió szörnyű betegség.​

Avicii posztumusz albuma, a TIM 2019 júniusában jelent meg olyan közreműködőkkel, mint az Imagine Dragons, Aloe Blacc, Chris Martin. A lemezt a svéd dalszerző és producer, Carl Falk fejezte be. A DJ/producer Madame Tussaud panoptikumában is szobrot kapott.

Avicii emlékére tavaly december 5-én nagyszabású koncertet rendeztek Stockholmban. Az esten 19 fellépő, 30 dalt adott elő. Olyan sztárok léptek színpadra mint Adam Lambert, Rita Ora, David Guetta, Kygo és DJ Dimitri Vegas. Sandro Cavazza pedig az egyik leghíresebb dalukat, a “Without You-t” énekelte el.

Hirdetés

A koncertet a Tim Bergling Alapítvány szervezte és a befolyt összegből olyan személyek és szervezetek támogatását helyezték előtérbe, melyek a mentális betegségek és az öngyilkosság megelőzésének területén tevékenykednek. A teljes show felkerült a videómegosztóra.

Avicii temetése 2018. június 10-én volt, szűk családi körben, a nyilvánosság kizárásával. A világörökség részeként számon tartott stockholmi Skogskyrkogårdenben helyezték örök nyugalomra.

(Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!)

Forrás: Rádió 1, DJ Mag, MTI, Wikipedia, Billboard, stb…


Hirdetés

Hozzászólások: