EMELKEDIK A TB JÁRULÉK ÖSSZEGE! Hamarosan ennyivel fogsz többet fizetni >>>

Hirdetés

1 perce jött a hír! EMELKEDIK A TB JÁRULÉK ÖSSZEGE! Hamarosan ennyivel fogsz többet fizetni >>>

Amennyiben elmarad a járulékfizetéssel az arra kötelezett, akkor az eddigi három helyett hat hónapi tartozás felhalmozódása után elég rendezni a tartozást.

Akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Nekik havonta egy meghatározott összeget kell befizetniük a társadalombiztosításba, hogy megváltsák ezt a jogosultságot.

Ez az összeg idén 7710 forint, ami jövőre emelkedni fog. A 2021-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben ugyanis azt rögzítette a parlament, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden évben az előző év júliusi inflációval kell emelni.

Hirdetés

Az irányadó adat augusztus eleje óta ismert, de eddig nem kapott nagy figyelmet ebben az összefüggésben a sajtóban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júliusban 3,8 százalékos volt az infláció, vagyis ezzel kell növelni jövő januártól a egészségügyi szolgáltatási járulék idei összegét.

Ha elvégezzük a szorzást, azt kapjuk, hogy a következő évben 8000 forintot kell majd fizetni a tb felé ezen a jogcímen (ennél pár forinttal nagyobb összeg adódik, de a szabály szerint 100 forintra kell kerekíteni). Vagyis havi szinten 290 forinttal emelkedik a járulék, ami éves szinten 3480 forintot jelent.

Fontos, már júliustól hatályos változás továbbá, hogy amennyiben elmarad a járulékfizetéssel az arra kötelezett, akkor az eddigi három helyett hat hónapi tartozás felhalmozódása után elég rendezni a tartozást. Viszont ennek ára van: egyben meg is kell térítenie az egészségügyi ellátást az arra szorulónak. – írja a privatbankar.hu .


Hirdetés

Hozzászólások: