Eltűnt gyerekek felkutatását segítő rendszer indult Szerbiában

Hirdetés

Fotó: Depositphotos

A rendszer elindítását egy apa, Igor Juric kezdeményezte, akinek 15 éves lányát 2014-ben rabolták el és gyilkolták meg.

Elindult az eltűnt gyerekek felkutatását segítő Amber Alert rendszer szerdán Szerbiában.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban kialakított rendszer Szerbiában Találj meg (Pronadji me) néven működik. A rendszer abból az elvből indul ki, hogy a gyerekek eltűnését vagy elrablását követően az első 24-48 óra a legfontosabb, ekkor van a legnagyobb esély a gyerek megtalálására. Ezért amint riasztás érkezik, a belügyminisztérium azonnal SMS-t küld minden szerbiai telefonszámra, a televíziós és rádiós adásokat meg kell szakítani az üzenet továbbítása érdekében, emellett a felhívás megjelenik az autópályák jelzőtábláin, a digitális reklámtáblákon, a repülőtereken, valamint az autóbusz- és vasútállomásokon és az internet minden felületén is.

A rendszer elindításakor Bratislav Gasic belügyminiszter leszögezte: vannak olyan esetek, amikor a rendőrség munkáját csak hátráltatná, vagy az áldozatot nagyobb veszélybe sodorná a felhívás. Az ilyen esetekben szakemberek döntenek arról, hogy késleltessék az információk nyilvánosságra hozatalát.

Hirdetés

Aleksandar Vucic köztársasági elnök közölte, hogy az utóbbi két évben 3889 gyerek tűnt el, közülük 3859-et megtaláltak. “Ha a Találj meg rendszer segít abban, hogy a következő két évben körülbelül 30 gyerekből csak egyet is megtaláljunk, akkor a belügyminisztérium teljes munkája, a kormány teljes elkötelezettsége, az állam teljes erőfeszítése és mindaz a pénz, amelyet a rendszerbe fektettünk, mind-mind többszörösen is megtérült. Minden gyermek élete összehasonlíthatatlanul fontosabb bárminél” – húzta alá.

A rendszer szerbiai elindítását egy apa, Igor Juric kezdeményezte, akinek 15 éves lányát 2014-ben rabolták el és gyilkolták meg.

Az Amber Alert rendszer az 1996-ban Texasban elrabolt és meggyilkolt kilencéves kislányról, Amber Hagermanről kapta a nevét.

MTI
Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: