Elon Musk cége segít a COVID-19 vírus ellenes oltóanyag gyártásában

Hirdetés

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a napokban erősítette meg a hírt, miszerint cége segíteni szándékozik a COVID-19 vírus ellenes oltóanyag gyártásában. A történetet egy év eleji bejelentés előzi meg, mikor bejelentették, hogy a Tesla a CureVac német biotechnológiai cég gyártópartnere lett. Ez a cég a COVID-19 elleni vakcinán dolgozik RNS technológia alapján.

Hirdetés

Az együttműködés keretein belül az elektromos autókkal foglalkozó cég „automatizált RNS alapú oltóanyag gyártósort” fog gyártani és szállítani a német biotechnológiai cégnek. Ennek érdekében a két cég közösen nyújtott be egy szabadalmat a CureVac-kal „RNS bioreaktor” címen.

A CureVac a múltban dolgozott már több influenza vírus elleni vakcinán, ám a pandémia közepette kezdtek el a COVID-19-re fókuszálni és bizonyos jelentések szerint jól is haladnak: a napokban léptek be a tesztelés fázis 2-es állomásába.

A tesztelés lényege, hogy megfelelő mennyiségű kutatás és tesztelés után lehet csak egy oltóanyag tömeges felhasználását megkezdeni, ez a tesztelés két pre-klinikai fázisból áll, valamint 3 olyan fázisból, amely keretein belül már humán teszteket végeznek el és figyelik meg az esetleges mellékhatásait a vizsgált vakcinának. Minél előrébb tart egy tesztelés, annál közelebb van a sikeres vakcina tömeg gyártásának megkezdéséhez.

Hirdetés

Az előző héten Elon Musk Németországban járt, aminek következményeként az emberek elkezdték kérdésekkel bombázni a vezérigazgató Twitter profilját. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az RNS oltóanyagról, a következőt válaszolta:

„Véleményem szerint az RNS oltóanyagnak elképesztő potenciálja van. Ez lehet a megoldás a jelenlegi problémánkra. A Tesla fogja gyártani az RNS bioreaktort, amely segítségével a vakcinákat tudjuk majd előállítani.”

Egy vakcina gyártása többek között azért is tarthat sok ideig, mert maga az oltóanyag feltalálása és előállítása csak részfeladat, foglalkozni kell még például az oltóanyag elosztásával, szállításával. Itt jöhet a Tesla fontos szerepe, hogy ezt a terhet leveszi a biotechnológiai cég válláról, ezzel is több erőforrása marad a cégnek, hogy az oltóanyag előállításával foglalkozzon. A cég közleménye szerint, a feladatot ingyen is elvégzik, ha ezzel tudnak segíteni a folyamat gyorsításában.

Forrás: e-cars.hu


Hirdetés

Hozzászólások: