ÉLŐ: Orbán Viktor beszéde a Operatív Törzs tájékoztatóján (Március 23)

Hirdetés

A vészhelyzet meghosszabbításának szükségességével kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs hétfői tájékoztatóját.

Orbán Viktor elmondta, március 23-án reggelig 167 igazoltan koronavírusos fertőzöttről tudni.

A miniszterelnök is megerősítette, hogy a tesztek által mért hivatalos adatnál magasabb lehet a fertőzöttek valós száma. Matematikusokat és a SOTE szakembereit is becslésekre kért, hogy modellezzék a valós helyzetet, de a becsült értékek túlságosan tág határok között mozognak ahhoz, hogy érdemes lenne közzétenni.

A 167 megerősített esetből 108 fertőzött személy tünetmentes hordozó, 27-en tüneteket is mutatnak, tehát betegek, 9 ember nagyon beteg, ők komoly veszélyben vannak, kórházi intenzív ellátásra szorulnak.

A fertőzéshez köthetően eddig 7 ember halt meg Magyarországon. Közülük öten szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegségben szenvedtek, egyikük daganatos beteg volt, egy ember pedig vastagbél-megbetegedésben szenvedett, az elhunytak átlag életkora 69 év, mondta a kormányfő.

Hirdetés

Orbán Viktor beszélt a készletek felméréséről, és az ennek tükrében meghozott intézkedésekről. Ezek között említette, hogy az igazoltan koronavírusos betegeket az intenzív osztályon ápoló minden orvos és ápoló speciális maszkot kap. A fertőzöttek mellett dolgozóknak sebészi maszkot biztosítanak, és ilyet adnak azoknak is, akiket fertőzés gyanújával szállítanak be.

A kormányfő négy fő területet sorolt fel, ahol a járvány terjedése és hatásai ellen küzdenek a hatóságok: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezést említett Orbán Viktor.

Az egészségügyi ellátáshoz szükséges védőfelszerelések készleteiről pontos adatokat közölt a miniszterelnök.

Orvosi maszkból 1,5 millió darab áll rendelkezésre. Napi 25 ezret gyártunk, és ezen a héten a gyártási kapacitásunk fölfut napi 80 ezer darabra.

Speciális maszkból 129 ezer darab, gumikesztyűből 20 millió pár, védőruhából 170 ezer, lélegeztető gépből 2563 darab áll rendelkezésre.

A világ minden részén kereskedőink és diplomatáink igyekeznek felderíteni a beszerzési lehetőségeket. Elérhető segítséghez most keleten lehet, óriási tételeket kötöttünk le, a szállítmányok folyamatosan érkeznek, hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás: hu.euronews.com

Hirdetés

Hozzászólások: