Elmondta a professzor, hogy gyógyulnak ki az emberek a koronavírusból

Hirdetés

A koronavírus-járvány terjedésével együtt a gyógyultak száma is folyamatosan növekszik, Tom Duszynski, a Indiana University–Purdue University Indianapolis járványügyi karának vezető professzora a MarketWatchon publikált véleménycikkben fejti ki, hogy is néz ki pontosan a járványból való gyógyulás folyamata, mind egészségügyi, mind adminisztratív szempontból az Egyesült Államokban- írja a Portfolio

Hirdetés

Ha valakit megfertőz a koronavírus, a szervezete antitesteket kezd el képezni; ha minden rendben megy, ezek teljesen kiirtják a fertőzött testéből a vírust. Az számít gyógyultnak, aki túléli a fertőzést és nem jelentkezik nála semmilyen maradandó szövődmény – írja a professzor.

Átlagosan hét napig tart a SARS-CoV-2 miatti rosszullét, ha valakit gyógyultnak minősítenek, még mindig lehet vírus a szervezetében kisebb dózisban, ezért a professzor minimum három napos karantént javasol nekik, hogy biztosítsák, hogy a fertőzés nem kerül továbbadásra.

Alapvetően a legtöbb vírusfertőzés után a képződött fehérvérsejteknek köszönhetően immunissá válik az ember az újabb fertőzésekre, viszont a Covid-19 esetén az antitestek jelentkezése ellenére még nem tudják az orvosok, hogy milyen hosszú ez az immunitás. Mivel a szintén koronavírusok közé sorolható SARS és MERS fertőzését legalább rövid ideig immunitás követi, ezért a professzor „azt gyanítja”, hogy a SARS-CoV-2 esetén is fennáll ez a helyzet, de még az erről szóló kutatások ezt nem tudják igazolni.

Hirdetés

Ahhoz, hogy az amerikai járványügyi hivatal, a CDC valakit gyógyultnak minősítsen, a páciensnek a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

legalább három napig lázcsillapító nélkül normál testhőmérsékletet kell produkálnia,
alacsonyabb intenzitású köhögést kell mutatnia,
légzési nehézségek eltűnését kell mutatnia legalább hét napon keresztül,
minimum két tesztet el kell végeznie, amely mindkét esetben negatív, a két teszt közt 24 órának kell eltelnie.
A professzor úgy véli, jelenleg a legfontosabb kérdés az, hogy ha valaki meggyógyult, akkor immunissá válik-e. Egy immunis ember segíthet a páciensek, fertőzött közösségek kezelésében, a vírus terjedése pedig lassulhat az egyre magasabb fokú immunitásnak köszönhetően.

Címlapkép: Shutterstock
Forrás: portfolio.hu

Hirdetés

Hozzászólások: