Elmenekült Mariupol polgármestere, szerinte katasztrófa fenyeget, teljesen ki kellene üríteni a várost

Hirdetés

Fotó: MTI/AP

A dél-ukrajnai Mariupolban humanitárius katasztrófa fenyeget, a városból ki kellene menekíteni mind a 160 ezer civilt, aki még ott van mindenféle energiaszolgáltatás nélkül – jelentette ki hétfőn Vadim Bojcsenko polgármester.

Huszonhat autóbusz áll készenlétben arra, hogy elszállítsa az embereket, de az orosz hadsereg még nem adott erre engedélyt. “Oroszország játszik velünk, mint macska az egérrel, a megszállók kezében vagyunk” – mondta Bojcsenko az állami tévében.

Hirdetés

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes közölte, hogy nem tervezik hétfőn civilek kimenekítését semelyik ostromlott városból, mert hírszerzési értesüléseik szerint orosz “provokációk” történhetnek az előzőleg biztonságosnak ítélt folyosókon.

Az ukrán Pravda című lap arról számolt be, hogy szerte az országból közigazgatási vezetők folyamatos orosz tüzérségi tűzről számolnak be.

Oroszország tagadja hogy háborúja a civilek ellen irányulna, és Ukrajnát hibáztatja azért, hogy sokadszorra sem tudnak megállapodni a civilek kimenekítésére szolgáló biztonságos folyosók kialakításáról – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes közölte hétfői sajtótájékoztatóján, hogy a megszálló orosz erők rendezik soraikat, megpróbálják megerősíteni már elfoglalt hadállásaikat, de sehol az országban nem tudnak előrenyomulni, nem tudják például áttörni Kijev védelmi vonalát.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: