Elmenekült az összes orvos a jemeni kórházakból, egy doktornőt kivéve

Hirdetés

Elmenekült az összes orvos a jemeni kórházakból, egy doktornőt kivéve:

Embertelen állapotokat talált Jemenben az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet missziója az országba érkezve. Megrázó jelentésük, miszerint minden orvos elmenekült az új koronavírus miatt, futótűzként járja be a világsajtót.

Jement egyszerre sújtja az országot két oldalról szorító politikai és biztonsági krízis és az új koronavírus terjedése. A 2015 óta padlón lévő ország kormánya képtelen volt megbirkózni a világjárvány teremtette kihívásokkal.

Az egészségügyi intézményekbe egyáltalán nem került védőfelszerelés (PPE) a dolgozók részére, így hírek szerint minden orvos elmenekült, otthagyták a kórházakat a veszélytől félve.

Aden városában egyetlen egy doktornő maradt a helyi kórházban, így rá területileg egymillió ember jut. Dr. Zoha a betegek áradatától hamar megroppant.

Hirdetés

A brit közrádió összeállításában megszólaló helyi újságíró felidézte, amint egy rossz állapotban lévő páciens az emberfeletti erőfeszítéssel küzdő orvoshoz szólt:

„Megbocsátom, ha engem már nem tud megmenteni, nem maga tehet a kialakult helyzetről. Ne, baj, hogy meghalok, amúgy is meghalnék.”

Dr. Zoha szabályosan bepánikolt, amikor már nem bírta az iramot, amit a hirtelen rázúduló betegek tömege diktált, és ezt a pánikot vette észre rajta a Covid-19 tüneteitől legyengült páciens.

Jemenben fél éve jelent meg az új koronavírus, azóta megoldatlan a betegek ellátása. Az országot északon az elnyomás ellen küzdő húszi lázadók félelmetes ereje bénítja meg, délen pedig az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvező szakadárok rúgták fel a békeszerződést Jemen hivatalosan elismert kormányával.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: