Elképesztő! A Világ egyik csodája lett ez a 200 éves mesebeli házikó és 90 éves lakója, Julika néni! Szinte hihetetlen életet él a mai napig:

Hirdetés

Közel két évszázada már annak, hogy áll a Szamos partján egy mesebeli házikó, aminek a híre már az óceánon túlra is eljutott. Csodával határos, hogy a szalmafedeles, agyagfalú parasztház még ma is sziklaszilárdan áll a Szilágy megyei Hosszúréven.

Az épületbe minden bizonnyal egyetlen gazdája, a 90 éves Julika néni tartja a lelket, akinek sosem lankadó életkedvét és optimizmusát sok fiatal megirigyelhetné!

A házikó már-már egybeolvad a természettel. Nincs benne se elektromos áram, se földgáz, se vízvezeték vagy csatornázás. A Wesselényi-kastélyáról és botanikus kertjéről híres Zsibótól nem messze, ahogy az út egyre fentebb mászik a szilágysági hegyeken, könnyen szemügyre veheted ezt a miniatűr Paradicsomot.

Vaskos fák árnyékában pillanthatod meg a parányi kis házat, melyből csak úgy árad a szépség, a nyugalom és az egyszerűség. Mindössze két helyiségből áll, illetve a padlásból, ami alatt erős tölgygerendák tartják a régi, hagyományos szalmatetőt. A bejáratnál Julika néni várja a kíváncsiskodókat, egy melegszívű, mosolygós asszony, akinek virágos fejkendője alatt kilenc évtizednyi tapasztalat lapul. Mindig örül a látogatóknak, függetlenül attól, hogy azok a szomszédból vagy a határokon túlról (Ausztriából, Németországból, Amerikából) érkeznek.

A parasztház közel 200 éves múltra tekint vissza, ahogy arra Julika néni visszaemlékszik. A szomszédjai a csodájára járnak, és őszintén tisztelik a talpraesettségéért.
„Tiszta, pedáns asszony, rendezett, megfontolt, éber észjárású, ura önmagának.” – áradozott róla a szomszédasszonya.

Amikor átléped a házikó küszöbét, mintha az időben utaznál! Egy olyan világba csöppensz, melyben megállt az idő, a régi, múlt századi falusi élet kellős közepébe. Kerámiatányérok az agyaggal borított falra akasztva, melyet fehérre meszelt két szorgos kéz. Szent képek és fényképek is lógnak a falon, a családról, látogatókról.

Hirdetés

A szobában egy hatalmas kályha is díszeleg, rajta régi kávés dobozok, valószínű tele fűszerekkel. Aztán ott van a két ágy, egy asztal és pár szék, hogy teljes legyen a kép. A padlásra egy falétrán lehet feljutni, itt tartja Julika néni a füstölt szalonnát és egyéb húsokat a télen levágott disznóból. A kertben két sor krumplit termeszt, illetve 15 ári kukoricát a tyúkjainak (ez utóbbihoz már egy falubeli férfit fogadott fel, hogy elvesse és rendezze).

A szerelemben viszont sosem volt szerencséje. Julika néni egyszer volt férjnél, de tönkre ment a házassága. Volt egy fiútestvére, aki 3 éves korában meghalt, a szülei is fiatalon elhunytak. 46 éve már, hogy egyedül él. Semmire sem panaszkodik, egyedül az ízületi gyulladásra és a porckopásra, ami megkeseríti az életét.

A hosszúrévi parasztház igazi kincs. Amellett, hogy turisztikai látványosság, nemzeti örökség is, melyet óvni kellene az utókor számára. Ha utadba esik, térj be te is a kis lakba, és engedd magad elbűvölni attól, amit ott vár. Nem fogod megbánni!

Forrás: atudasfaja.com


Hirdetés

Hozzászólások: