Elismerte a kormány: gigantikus pénzbe kerül a rezsicsökkentés, nagy döntés előtt állnak

Hirdetés

Ha a jelenlegi magas energiaárak fennmaradnak év végéig, ami valószínű, akkor a rezsicsökkentés fenntartása 1300 milliárd forintba is belekerülhet idén és a kormány most ennek az összegnek az ismeretében mérlegeli a rendszer fenntarthatóságát, ha pedig dönt a kérdésben, akkor annak a finanszírozási oldalát is nyilvánosságra hozza – gyakorlatilag ezt mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindez jóval nagyobb összeg, mint amiről eddig nyilvánosan beszélt a kormány és azt is érzékeltette a tárcavezető, hogy emiatt nagy döntés előtt állnak.- írja a Portfolio

Hirdetés

Hatalmas összegbe kerülne, meg kell találni a mozgásteret

Az 1300 milliárd forintos összeg onnan ered, hogy a GKI szakértője az RTL Híradó április 7-i adásában ekkorára tette a rezsicsökkentés fenntartásának idei költségeit, ha tartósan magasak maradnak az energiaárak. Emiatt tette fel a csütörtöki Kormányinfón azt a kérdést az RTL riportere (1 óra 13 perctől indult ez a blokk), hogy „Jelenlegi formájában a rezsicsökkentés költségvetési oldalról meddig fenntartható, ugyanis a GKI szerint csak idén 1300 milliárd forintos nagysárendű kormányzati plusz támogatást tesz szükségessé az MVM részére.”

Hirdetés

Erre Gulyás Gergely szó szerint így reagált:

Az, hogy pontosan mibe fog kerülni, attól függ, hogy meddig maradnak fent a jelenlegi energiaárak. Ha valaki a jelenlegi árakkal számol év végéig, ami nem biztos, hogy téves, akkor az Ön által említett összeg megfelel a valóságnak.

Majd rögtön így folytatta: „Ebben az esetben a kormánynak ennek ismeretében kell döntenie. Hogy ha fönntartja a rezsicsökkentést a jelenlegi szabályok szerint, akkor ez ennyibe kerül, akkor ezeket a forrásokat elő kell teremteni. Erre is van tervünk.”

Ezzel tehát gyakorlatilag elismerte Gulyás Gergely, hogy a jelenlegi magas árak (lásd alább) fennmaradása mellett tényleg belekerülne akár 1300 milliárd forintba is idén a rezsicsökkentés fenntartása, ha az változatlan formában maradna fent és ennek tudatában mérlegeli a kormány a fenntarthatóságot és a finanszírozási oldalt.

Hirdetés

Gulyás a fenntarthatóságot és a finanszírozását firtató kiegészítő kérdésre azt mondta:

Egyelőre a tervekről még nem született döntés, de amint ez megszületik, akkor ennek a finanszírozási háttere is nyilvános lesz.

Arra a további kérdésre, hogy „van ekkora mozgástér az idei költségvetésben”, Gulyás úgy reagált:

Mozgástér mindig van, vagy ha nem, akkor lehet teremteni.

Hirdetés

Sok helyen nincs igazi mozgástér

Az állami költségvetésben persze lehet mozgásteret csinálni, de például egy önkormányzati költségvetésben nehezebben és a tegnapi Kormányinfót feldolgozó RTL Híradós riport pont erre mutatott rá Balmazújváros helyzetén keresztül. A riportban Hegedűs Péter polgármester számlák bemutatásával arról panaszkodott, hogy csupán az önkormányzati fenntartású óvodák fűtése majdnem 18 millió forintba került idén az első két hónapban, ami több, mint amennyibe tavaly egész évben került ezek fűtése (ez nem tartozik a rezsicsökkentési körbe). A közvilágítás tavaly januárban 1,6 millió forintba került a városban, idén januárban már 4,15 milliós számlát kaptak (ez szintén nem tartozik a rezsicsökkentési körbe).

Forrás: portfolio.hu


Hirdetés

Hozzászólások: