Elindult a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóinak gyorstesztelése is

Hirdetés

A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

György István közölte: azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel. Hozzátette: a tesztelést nemcsak a kormányablakokban dolgozók vehetik igénybe, hanem azok is, akik munkájukból adódóan, például a fogyasztóvédelmi, gyámhivatali ügyintézés miatt találkoznak az ügyfelekkel.
Hangsúlyozta: a tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes. Felidézte: a kormányhivatalokban, járási hivatalokban az ügyfelek, és ügyintézők védelmében már bevezették az előzetes időpontfoglalást, plexilapokat szereltek fel az ügyféltérben és kötelező a maszkviselés. Úgy vélte, ezek alapján “érdekes tapasztalatokat fog adni” a csoportos tesztelés. Jelezte: a kormány meghosszabbította a lejárt okmányok érvényességét, hogy minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség, és kérték, az ügyfelek vegyék igénybe az elektronikus ügyintézést.

Hirdetés

Az államtitkár felidézte: az operatív törzs javaslatára a kormány a járvány terjedésének csökkentése, az intézményi dolgozók, gyermekek, ellátottak egészségének védelme, valamint a biztonságos intézményi működés érdekében célzott csoportos tesztelést rendelt el bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, szociális és egyészségügyi intézményekben.
Mint mondta, a kéthetes tesztelési folyamatban egyetemi hallgatók, kormányhivatali dolgozók és más szervezetek képviselői vettek részt. A tesztelésben 1077 mintavevő csapat dolgozott, egy egység két mintavevőből, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből állt. A tesztelésben 1624 egyetemi hallgató vett részt, ez 812 mintavevő csapatot jelent. Emellett 265 olyan csapat állt fel, amelyet a kormányhivatalok szerveztek védőnőkből, egészségügyi végzettségűekből – tette hozzá. Az államtitkár megköszönte a tesztelésben résztvevők munkáját.

Mint mondta, a tesztelés két héttel ezelőtt indult, annak eredményeiről már beszámoltak, az államtitkár most a második kör eredményeit ismertette. Megjegyezte: az első körben is elmondták, hogy nagyobb részvételre számított az operatív törzs, mert az érintett szakmacsoportokban mindenkinek biztosították a tesztelés lehetőségét, így a 70 százalékos részvétel relatíve alacsonynak minősíthető.

Hirdetés

A múltheti tesztelés eredményeiről szólva elmondta: a bölcsődékben 8873 tesztet végeztek, 117 eredmény lett pozitív, ami 1,32 százalék. Az óvodákban 39 840 tesztet végeztek, 697 volt pozitív, ami 1,75 százalék. Az iskolákban 83 400 tesztet végeztek, 1542 lett pozitív, ami 1,91 százalékot jelent. A szakképző intézményekben 1,14 százalék volt a pozitivitás.
Az államtitkár elmondta: az egészségügyi és szociális intézmények maguk végezték, saját ütemezésben a tesztelést, ezen a héten nagyobb aktivitással végezték a teszteket, és 20 735 tesztet csináltak.

György István elmondta: a tesztelés második hetében 186 143 tesztet végeztek, szemben az első hét 181 506 tesztjével, azaz összesen a két hét alatt 367 649 tesztet végeztek. Hozzátette: a részvételi arány 63,33 százalék volt.
Összességében a pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 százalék volt, a múlt héten pedig 1,98 százalék.
Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt két hétben az antigén gyorstesztekkel felmérték a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók átfertőzöttségét, két alkalommal szűrték ki a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében. Elmondta: a szociális otthonok és egészségügyi intézmények maguk szervezik a teszteket, a kormányhivatalok még ezen a héten is biztosítják az ehhez szükséges teszteket.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: