Elfogadta a parlament a koronavírus – törvényt !Megszavazta a kétharmad a “felhatalmazást”, éjféltől nem lesz időkorlát Orbán Viktorék rendeleteinek

Hirdetés

Megszavazta a kétharmad a “felhatalmazást”, éjféltől nem lesz időkorlát Orbán Viktorék rendeleteinek
Nem lesz Orbán Viktor és kormánya számára időkorlát, lesöpörték az ellenzéki módosítókat. Így holnaptól jön a “rendeleti kormányzás”: a koronavírus járvány következményeinek a kivédésére akár zsinórban alkothat rendeleteket a kormány,írja az atv.hu

Az Országgyűlés 137 igen szavazattal, 53 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a koronavírus, illetve “felhatalmazási” törvény kétharmadot igénylő rendelkezéseit. Az egyzerű többséget igénylő részeket eggyel több, 138 szavazattal fogadták el. Így – ha Kövér László házelnök és Áder János államfő kivételes gyorsasággal, még ma ellenjegyzi a jogszabályt, akkor éjféltől Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a kormánya a koronavírus járvány következményeinek a kivédésére időkorlát nélkül akár zsinórban alkothat rendeleteket a koronavírus-járvány idejére meghirdetett veszélyhelyzet alatt.

Ezzel lesöpörték az ellenzék által benyújtott módosítókat a 60, 120, vagy 150 napos időkorlátról. Az elutasítást azzal indokolják a kormányoldalon, hogy nem biztos, hogy a járvány tetőzése miatt működőképes lesz a parlament később, júniusban. Az online parlamenthez pedig alkotmánymódosítás kellene, ami legkevesebb egy hónap lenne, írja az atv.hu

Hirdetés

A demokrácián túli állapot

Orbán Viktor a különleges jogrendről, a veszélyhelyzetről azt mondta korábban az egyik rádióinterjújában, hogy “ez valahol a békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti állapot, fázis”, “óvatosan is kell vele bánni, nem véletlen, hogy civilizált országok nem nagyon szokták alkalmazni”.

Varga Judit igazságügyminiszter március 21-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a koronavírus járvány miatt elrendelt 15 napos veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot. Eszerint jön a “rendeleti kormányzás”: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat a március 11-én kihirdetett jogrend, a veszélyhelyzet “meghosszabbításáról” ( is ) szól.

A parlament ad felhatalmazást, de …

A jövőben az Országgyűlést hatalmazza fel a törvény, hogy megerősítheti és hosszabbíthatja a veszélyhelyzetben már meghozott rendeleteket. Ezen túlmenően pedig előzetes felhatalmazást ad a kormánynak – a veszélyhelyzet fennállásáig – határozatlan idejű rendeletek meghozatalára.

Viszont, mivel a parlamentben a Fidesz-KDNP-nek kétharmada van, végül is a kormánypártok döntése hatalmazza fel a kormányt.

A kormány a jövőben „az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat” – mondja ki a felhatalmazási törvény. Ezt a jogkört csak „a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan” gyakorolhatja „a járvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából” a kormány – hangoztatták a fideszes és KDNP képviselők.

Az Alkotmánybíróság folyamatosan működik

Az Alkotmánybíróság a veszélyhelyzet során folyamatosan működik, “a tanács ülése a veszélyhelyzet megszűnéséig az elnök döntése alapján elektronikus kommunikációs eszköz igénybevételével is megtartható” – tartalmazza a törvényjavaslat.

Hirdetés

A törvény azt is kimondja: “a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak”. “A veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak” – szólnak a rendelkezések.

Szájzár ? Akár 5 év börtön a rémhírterjesztőknek

Új elem, hogy a Büntető Törvénykönyvet kiegészítik a „járványügyi védekezés akadályozása” paragrafussal.

Eszerint alapesetben 3 év, de ha a cselekmény halált okoz, akár nyolc év szabadságvesztéssel büntethető, aki az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat, vagy ellenőrzés végrehajtását akadályozza. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan követik el.

Aki pedig különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – mondja ki a törvény.

A kormánypártok nem fogadták el az ellenzék javaslatát, hogy a “bizonyíthatóan“ szó szerepeljen a törvényben. Ez lett volna az ellenzék számára, hogy a törvényt ne a független, ellenzéki média elhallgattatására használja a kormány. Így szerintük ez “szájzár törvény” lett.

Parlamenti vita: végtelenített hatalom, kontra “gyomorforgató”…

A zárószavazás előtt az ellenzéki képviselők azt bizonygatták, hogy a törvény Orbán Viktor “végtelenített” hatalmának a bebetonozása. A jobbikos Lukács László György arra emlékeztetett, hogy már a hétpártin felvetették a 60, 90, 150 napos időkorlátot a felhatalmazásra, és ha bármilyen határnap szerepelne a törvényben- ők megszavaznák.

De az ellenzéki képviselők azt is szóvá tették: a kormány a “felhatalmazási törvény” nélkül is megoldotta a 15 nap alatt lejáró rendeletek hatályának a meghosszabbítását.

A fideszes Balla György a vitában “gyomoforgatónak” nevezte a DK prominens politikusának a megnyilvánulásait, a Gyurcsány-kormány 2008-as gazdasági válság utáni intézkedéseire hivatkozva. A frakcióvezető-helyettes szerint be fog bizonyosodni, hogy “semmi, se semmi” alapja nem volt az ellenzék diktatúrátásának. Mert a járvány miatti veszélyhelyzet addig tart, amíg a veszély fennáll. Balla György arra kérte az ellenzéket, hogy ne a “naftalinszagú” volt SZDSZ-sekre hallgassanak, Kaltenbach Jenőre, Majtényi Lászlóra és másokra.

Keresztes Lóránt László ( LMP ) is az időkorlát fontosságáról beszélt, és arra utalt, hogy nem biztos, hogy a “diktatúrázás” a célravezető.

A jobbikos Balczó Zoltán szóvá tette, hogy a fideszes Hargitai János “ellenségnek” szólította őket, utóbb pontosított ellenfélre,írja az atv.hu

Varga-Damm Andrea azt mondta, semmi szükség a tönyvényre. Szerinte csak arra jó, hogy a járvány elleni védekezésben az ellenzékre mutassanak az esetleges hiányosságok miatt, ha viszont sikeres lesz, “királlyá koronázzák magukat”.

Hirdetés

Kocsis Máté és Gulyás Gergely a szavazás előtt kiállt a sajtó elé

Egy órán belül szavazunk a koronavírus-törvényről, azt az ellenzék továbbra sem támogatja. Pedig a járványveszély miatt és az emberek egészségének a védelme érdekében arra lenne szükség, hogy az emberek a pártok közötti egységet érezzék – erről beszélt Kossuth téren Gulyás Gergellyel tartott sajtótájékoztatón Kocsis Máté a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Azt mondta, világosan látszik, hogy “az ellenzék minden kifogást megtalál”, hogy ellenezze a koronavírus-törvényt, hiába a józan ész – fogalmazott.

Kocsis Máté szomorúnak nevezte az ellenzéki elutasító hozzáállást, de mégis bizakodott, hogy az ellenzéki honatyák meggondolják magukat és nemcsak a miniszterelnök „gyalázásában merül ki a retorikájuk”.
Gulyás Gergely miniszter Kocsis Mátéhoz hasonlóan egyértelművé tette: nem látják értelmét, hogy a vészhelyzetben a kormánynak adott felhatalmazáshoz határnapot rendeljenek, sem a 60, sem a 90, sem a 120 napos időkorlátot nem veszik be a törvénybe, hiszen a veszélyhelyzetnek akkor van vége, amikor a járványveszély végét kihirdetik – ismételte meg.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a mai szavazás lehetőséget ad majd a parlamenti felhatalmazás alapján a kormánynak, hogy a koronavírus-veszély esetén szükségessé vált kormányrendeleteket megalkossa és azok ne csak 15 napig maradhassanak hatályban.

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, hogy lesznek olyan, a veszélyhelyzet ideje alatt megalkotott és kihirdetett kormányrendeletek, amelyek a veszélyhelyzet vége után is hatályban maradnak.
Ezek nem szorosan a járványveszély elleni védekezéshez kapcsolódnak majd, hanem várhatóan gazdaságvédelmi intézkedések lesznek – derült ki a szavaiból.

Arra, hogy ellenzéki képviselők felvetették, hogy a veszélyhelyzet, a különleges jogrend ideje alatt is folyamatosan működő Alkotmánybírósághoz a parlamenti frakcióvezetőknek is joguk legyen fordulni, mind Gulyás Gergely, mind Kocsis Máté azt válaszolta: az Alaptörvény erről rendelkezik, azt nem szándékoznak módosítani.

Arra, hogy Soros György támogatást ajánlott fel a koronavírus elleni védekezéshez, Gulyás Gergely annyit mondott, hogy minden támogatást jó néven vesznek, minden ilyen adakozásnak örülnek, írja az atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: