Életének 82 évében elhunyt Chrudinák Alajos újságíró, televíziós, a Magyar Televízió népszerű műsorainak egykori vezetője, főszerkesztője, a televíziózás legendás alakja.

Hirdetés

Életének 82 évében elhunyt Chrudinák Alajos újságíró, televíziós, a Magyar Televízió népszerű műsorainak egykori vezetője, főszerkesztője, a televíziózás legendás alakja.

Igazán ismertté a Panorámával vált, akkoriban nálunk nagyon újszerű, oknyomozó stílusú újságíróként ismerték. Még a szocializmus idején bátran szembement az akkori irányzattal, bírálta a rendszert, illetve politikusait.

1968-tól 2004-ig több mint százhetven riport-dokumentumfilmet készített az erdélyi magyarok szenvedéseiről, a közel-keleti háborúkról, az izraeli megszállásról, Trianon tragikus következményeiről és a kommunista diktatúrák embertelenségéről.

Hirdetés

Az ő kiállásának köszönhető, hogy a Magyar Televízió 1989-ben leadta az erdélyi falurombolások bírálatát Tőkés Lászlótól. Majd az 1989-es romániai forradalom idején is közvetítettek, elsőként megszerezve a Ceauşescu-per filmfelvételeit. A Panoráma főszerkesztője lett, de saját műsorából is eltiltották, majd a közismerten jobboldali televízióst az akkori Horn-kormány jobbnak látta a távoli Jordániába helyezni.

A szocialista érában készült filmjeit az akkori nyugati világ is megvásárolta, Monte-Carlóban pedig Arany Nimfa díjjal ismerték el munkásságát. A 2000 után induló Echo TV-nél még munkát vállalt.

A 67. születésnapja után visszavonult és feleségével, Ágnessel Nógrád megyébe egy kis erdei faluba, Mátracserpusztára költözött.

– A megváltozott körülmények miatt döntöttem így, de mindig is szerettem a természetet, az erdőt, az állatokat, a szabadságot. Sok emberből kiírtották az együttérzést és a szolidaritást, de az állatok mindig hűségesek és ragaszkodók – indokolta egy régebbi interjújában, miért vonult el a világtól.

Chrudinák Alajos évek óta veseelégtelenséggel küszködött, halálát is ez okozta.

Forrás: infogyor.hu

Hirdetés

Hozzászólások: