Elektromos és önvezető kamionokra vált a Lidl

Hirdetés

A Lidl 2017 óta együttműködik az önvezető kamionos törekvéseiről megismert Einride start-up vállalattal, azzal a céllal, hogy svédországi flottáját teljes egészében tisztán elektromos járművekre cserélje, az áruszállítást pedig kizárólag gépekre és a mesterséges intelligenciára bízza. A célkitűzés első fele nyilvánvalóan sokkal hamarabb megvalósítható, a kereskedelmi üzletlánc 2025-re kizárólag fosszilis üzemanyagtól mentesen szállítana a skandináv országban, ám már az önvezető fuvarozás alapjain is elkezdtek dolgozni a cégek.

Hirdetés

Az Einride tavaly tavasszal azzal hívta fel magára a sajtó figyelmét, hogy egy másik partnerével, a DB Schenkerrel közösen közúton kezdte tesztelni T-Pod elnevezésű tisztán elektromos meghajtású, sofőr nélküli tehergépjárművét Svédországban. A projektben résztvevő felek elmondása szerint ez a legelső alkalom ilyesfajta tesztelésre, de még ez is elég kezdetlegesnek tekinthető, hiszen a T-Pod mindössze egy rövid szakaszon, és maximálisan 5 km/h-val szállít árut egy raktár és egy terminál között Jönköping ipari területén. A jármű egyébként 85 km/h-s sebességre képes, az energiáját egy 200 kWh-s akkucsomagból nyeri, amivel 200 kilométert tud megtenni egy töltéssel. Teljesen megpakolva a T-Pod 26 tonnát nyom. Ha a 4-es szintű önvezetéssel probléma adódna, a teherautót távolról is tudja irányítani egy erre kiképzett operátor.

Hirdetés

Az Einride már most hozzálát a villanymeghajtású gépjárművek szállításához a Lidl számára, de egyelőre nem az önvezető T-Pod, hanem a lentebbi képen látható, ember által vezethető nyerges vontató áll be a svéd flottába idén októberben. Ennek a műszaki tulajdonságai még nem ismertek. A kibocsátásmentes áruszállítás a stockholmi régióban indul, ahol a kereskedelmi lánc központi raktára és a helyi üzletek között rendszeresen ilyen villanykamionok fognak működni. Azután fokozatosan egyre több helyen jelennek meg az Einride elektromos járművei szerte az országban, és a Lidl úgy számol, hogy az évtized közepére már lehetnek olyan helyszínek, ahova a szállítmány sofőr nélkül érkezik meg.

A 2016-ban alapított Enride több másik kereskedelmi céggel is megegyezett elektromos teherautók szállításáról, ami tovább növeli az esélyt azon célkitűzésének teljesítésére, hogy 2020 végére összesen legalább 200 járműve legyen használatban.

Forrás: villanyautosok.hu


Hirdetés

Hozzászólások: